Prikazan dokumentarni film o Topličkom ustanku

0

Dokumentarni film iz produkcije Film kluba Prokuplje pod nazivom „100 godina Topličkog ustanka“ premijerno je prikazan u galeriji „Boža Ilić“.

Istorijsku priču u filmu kazuje istoričar u Narodnom muzeju Toplice Petko Marjanović, a potomci učesnika Topličkog ustanka pričaju životne priče svojih predaka.

– Večeras su ga gledali naši sugrađani, a već u subotu ćemo ga prikazati u Grguru, gde je tačno pre 100 godina ubijen Kosta Vojinović. Film je srednjemetražni, traje 45 minuta i do sada je prikazan na dvadesetak televizija širom Srbije, u Subotici, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju i Beogradu. Namera nam je bila da se svi zajedno podsetimo na važne datume iz naše istorije, a da mlade opomenemo da je ne zaborave, rekao je direktor Film kluba Prokuplje Žikica Jovanović, koji na ovom filmu potpisuje režiju i scenario.

Za muziku u filmu „100 godina Topličkog ustanka“ bio je zadužen Ivica Trailović, kamera je bila poverena Vojkanu Aranđeloviću, a asistent na filmu je bio Branislav Rosić.

Jovanović je istakao da je dokumentarni film „100 godina Topličkog ustanka“ Film klub Prokuplje uradio uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

– Film ćemo prikazati i na televizijama u zemljama u regionu, u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Mađarskoj, Makedoniji. Prikazaćemo ga i na festivalima koji se bave ovom tematikom, jer nam je cilj da se za našu Toplicu i ovaj važan istorijski događaj čuje i zna, naglasio je Jovanović.

Planovi Film kluba Prokuplje su veliki i kako navode imaju nameru da snime i dugometražni film.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime