Pripremite dvorište za proleće

0
dvorište-travnjak
Foto: Pixabay.com

Majice kratkih rukava, uživanje u bašti nekog lokalnog kafića, duge šetnje oko Hisara – sve su ovo asocijacije Prokupčana na tople aprilske dane. Iako se čini da je ove godine zima zaobišla naš kraj, a povremene kiše tek malo osvežile zemlju, hladno vreme je već svima dosadilo i s nestrpljenjem se čeka proleće.

Evo kako da pripremite dvorište za proleće pred nama i uživate u kafi u svojoj bašti čim grane prvo sunce.

Očistite dvorište

Pre nego što se posvetite svom travnjaku i cvetnim lejama, veoma je važno da očistite dvorište od lišća, grančica i ostalog otpada koji se tokom zime nakupio. Metlu i grabulju u ruke i samo napred! Obiđite svaki kutak svog dvorišta, pogotovo stazicu iza kuće na koju se često zaboravi. Pobrinite se da svaki kutak bude uredan, od ograde za dvorište do samih ulaznih vrata.

Nađubrite travnjak

Sa danima prvog proleća nađubrite travnjak. Ukoliko želite divnu zelenu travu i baštu u kojoj cveta najmirisnije cveće, pametno pripremite zemlju. Najbolje će biti da upotrebite đubrivo koje će hraniti vašu travu i neki herbicid koji će uništiti korov.

Na vreme osmislite koje cveće želite u svom vrtu i isplanirajte sadnju. Već krajem februara i početkom marta sade se lukovice gladiola, kala, ljiljana, begonija, dalija i frezija. U aprilu možete posaditi nešto nežnije petunije i dan i noć, kada ste sigurni da je prošla opasnost od mrazeva.

sadnja-cveća
Foto: Pixabay.com

Orežite grane drveća

Pre nego što drveće u vašem dvorištu počne da lista, bilo bi dobro da orežete grane koje su već krte i stare. U suprotnom rizikujete da se kasnije opterećene lišćem ili drugim granama polome i naprave štetu u dvorištu.

Češće kosite travu

Mnogi ne vide potrebu za košenjem trave dok ona ne naraste previsoka, Međutim, to može biti velika greška, pogotovo u prvim sedmicama proleća. Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se trava kosi jednom u pet dana prvih šest nedelja proleća, naravno, ukoliko to vremenske prilike dozvoljavaju. Na ovaj način osiguravate da trava bude gušća, a travnjak raskošniji.

dvorište
Foto: Pixabay.com

Obezbedite hladovinu

Ukoliko imate veliko drvo u dvorištu koje pravi debelu hladovinu, onda ste mirni i u vrelim letnjim mesecima, a kamoli u proleće. Ali šta raditi ako je vaša bašta nezaštićena od sunca i ako nemate mesto u senci gde možete natenane popiti kafu? Rešenja su brojna: od suncobrana, preko senika ili vinjage, do dvorišnih tendi. Vinova loza može napraviti divan hlad, ali će proći nekoliko godina dok pod njom bude prijatno za sedenje. Suncobran može biti zgodan, ali pokriva samo stočić za kafu i par stolica. Prakično a elegantno rešenje mogu biti tende za dvorište od akrilnog platna. Izaberite dezen koji vam se najviše sviđa i koji se uklapa sa vašom baštenskom garniturom i uživajte u prvim prolećnim danima u svom vrtu.

Napravite svoju oazu mira

Kada obezbedite hladovinu, posadite cveće i pripremite travnjak, vreme je za završno uređenje male oaze i vašeg privatnog raja. Iznesite baštensku garnituru iz šupe ili podruma, dobro je operite i osušite. Osvežite platnene podmetače i jastuke i ako je potrebno – kupite još neki novi. Ako je vaš izbor nameštaj od plastike, možda ćete želeti da ga oplemenite stolnjakom veselog dezena, nekim svećnjakom ili figuricom.

Razmislite o osvetljenju pod tendom ili drvetom. Solarne svetiljke su pametan izbor, a mogu biti i lep ukras u vrtu. Za one koji vole romantiku, pored sveća simpatično rešenje mogu biti i novogodišnje lampice.

Na kraju

Na kraju ili na početku – proverite da li u dvorišnoj šupi ili garaži imate sav alat koji vam je potreban da od svog dvorišta ovog proleća napravite mesto za uživanje. Skuvajte sebi kafu, dobro prostudirajte ovaj mali priručnik, zasucite rukave i bacite se na posao. Proleće samo što nije stiglo u Prokuplje!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime