Pristigla nova pomoć za Trsteničane

0

Pomoć Evropske unije, preko organizacije FAO, poljoprivrednicima iz Trstenika koji su pretrpeli štete od majskih poplava 2014. nastavlja se dodelom mineralnog đubriva. Svaki od 109 korisnika donacije preuzeo je danas tristotine kilograma mineralnog đubriva u magacinu preduzeća „Zapadna Morava“.

Kontinuirano od prošle godine, kada su Opštinu Trstenik u maju zadesile nezapamćene poplave, stiže pomoć od prijatelja iz Evropske unije. Najveću štetu pretrpeli su upravo poljoprivrednici jer je bilo poplavljeno više od 3000 hektara plodnih oranica, a pričinjena šteta procenjena je na 330 miliona dinara.

Danas je donaciju u mineralnom đubrivu preuzelo 109 korisnika koji su prethodno dobili kao pomoć semensku pšenicu i ječam“, kazao je šef odseka za privredu i održivi razvoj, Zoran Erkić.

– Štetu na više hektara zasejanih pšenicom, poljoprivredniku Ljubi Peštercu iz naseljenog mesta Odžaci, načinila je Zapadna Morava prošle godine kada je dostigla svoj istoriski maksimum.
S obzirom da sam i prošle i ove godine pretrpeo ogromne štete na posedu od šest hektara zadovoljan sam i od Opštine Trstenik i od Evropske unije koja daje ovu pomoć i koja će mi mnogo značiti u daljoj proizvodnji. Zadovoljan sam i od zaposlenih u Kancelariji za poljoprivredu koji korektno rade svoj posao i žele da pomognu na najbolji mogući način, rekao je Pešterac.

Da podsetimo, šteta od majskih poplava procenjena je na 500 hiljada dinara. U narednim danima očekuje se još jedan kontigent pomoći od Evropske unije koji će podrazumevati pomoć za pčelare u vidu košnica i koncetrat za krave, svinje i i živinu za 25 korisnika.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime