Priznanja za vojnike dobrovoljce

0

U Prokuplju je danas priređena ceromonija svečanog uručenja  znački i zahvalnica otadžbine, vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok u periodu od 2011. do 2015. godine, saopštila je Opština Prokuplje.

Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu upriličio je današnju svečanost, na kojoj je 107 vojnika dobilo ovo vojno priznanje, koje se od 2015. godine dodeljuje vojnim jedinicama nakon odsluženja vojnog roka.

Značke vojnicima uručili su načelnik Uprave za obaveze odbrane, pukovnik Dragan Кotarlić i zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović.

Čestitajući i poželevši da znanja i veštine stečene tokom služenja vojnog roka, nikada u praksi ne primene, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš, pukovnik Nenad Marković, obratio se mladim vojnicima.

– Uvek je zadovoljstvo govoriti mladim ljudima, a meni je danas pripala ta čast. Vreme u kojem živimo uči nas i surovo opominje po ko zna koji put, da nijedna pobeda malih nije zauvek i za sva vremena, da nema večitih prijatelja, samo su interesi večni. Sećanje na jedno drugo vreme, vreme u kojem je čast bila vrednija od života, na vreme blistavih i sjajnih pobeda srpske vojske, bojeva i ratova, ispunjava nas tugom i ponosom. Mnogo godina kasnije, nema Srbina kojem se oči ne napune suzama kada pomene svoje pretke i seti se junaka, znanih i neznanih, sa Ivankovca, Mišara, Deligrada, Кajmakčalana, Bregalnice, Cera. Nama Srbima, suze nikada nisu bile saveznik. Zamute nam vid i samo smetaju da jasnije sagledamo svoje vreme i predvidimo neko buduće, vreme koje se ovde u Srbiji, nažalost, vekovima isto računa, na predratno ili posleratno. Vojnik je danas u Srbiji ponovo cenjen i poštovan. To govori vaše prisustvo na ovoj svečanosti i uniforma koja nas podseća na slavne dane i naše slavne pretke kojima se ponosimo, a možemo da se njima ponosimo samo ako se oni nas ne stide, poručio je pukovnik Marković mladim vojnicima.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, izrazio je zahvalnost mladim ljudima, među kojima je i veliki broj žena koje su služile vojni rok.

– Nema veće časti nego služiti svojoj otadžbini i svom narodu. Ovi momci i devojke su časno obavili svoju dužnost, mnogi od njih su i zasnovali radni odnos u Vojsci Srbije. Svi smo im neizmerno zahvalni na časnom služenju državi i narodu Srbije, istakao je Paunović.

Današnjoj svečanosti, koja se u Prokuplju organizuje po drugi put, prisustvovali su i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, potpukovnik Bojan Milenković, ispred Vojnobezbednosne agencije Niš, potpukovnik Dalibor Stojanović, načelnik Centra MO Prokuplje, potpukovnik Srđan Spasić i predstavnici Policijske uprave Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime