Proglašena epidemija malih boginja u Prokuplju

0

Nakon što je od deset novoobolelih, osam zadržano na lečenju, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja u Prokuplju proglasila je epidemiju malih boginja.

Prema rečima nadležnih, najveći broj obolelih, među kojima ima i dece, ali i odraslih osoba, nije vakcinisan MMR vakcinom koja je i jedina zaštita.

– Trenutni broj obolelih je 10, od kojih je do sada 8 hospitalizovano, ali je važno naglasiti da zasad nema životno ugroženih pacijenata. Početni simptomi su pojava povišene telesne temperature koja je praćena osipom, te se preporučuje svima koji primete nelagodnosti da se jave svom lekaru, kako bi se na vreme zbrinuli, ali i kako se oboljenje ne bi širilo dalje, kažu u Domu zdravlja.

Napominju da se prostorije za stanovanje što češće provetravaju i izbegavju kontakti sa osobama za koje se sumnja da su obolele, jer se male boginje prenose vazduhom, kašljem, kijanjem i neposrednim dodirom.

Ovo je druga epidemija malih boginja na teritoriji prokupačke opštine, nakon što je krajem januara proglašena “kućna epidemija boginja”, koja je registrovana u jednoj porodici u Žitnom Potoku.

(Izvor: B92 i Južne vesti)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here