Projekat “Nasilje nije rešenje”: Ujedinjeni u borbi protiv nasilja

0

U narednih šest meseci, lokalna zajednica će biti svedok novog projekta koji će se baviti problemom nasilja pod sloganom “Nasilje nije rešenje”. Ovaj projekat je inicijativa koja okuplja pojedince, organizacije i institucije kako bi se zajedno suprotstavili nasilju i promovisali kulturu mirnog rešavanja sukoba.

Ciljevi projekta su ambiciozni, ali klučni za stvaranje sigurnijeg i podržavajućeg okruženja za sve članove zajednice, posebno mlade i decu osnovnih i srednjih škola. Glavni ciljevi uključuju:

Svest o nasilju: Podizanje svesti o različitim oblicima nasilja i njihovim posledicama.

Edukacija o mirnom rešavanju sukoba: Pružanje različitih alata i resursa kako bi se promovisala mirna i konstruktivna rešenja sukoba u svim sferama života.

Podrška razvoju emocionalne inteligencije mladih i dece: Pružanje pomoći u razvoju emocionalne inteligencije kroz različite aktivnosti i radionice, sa ciljem da se podrži njihov psihološki razvoj i osnaže njihove veštine u upravljanju emocijama i sukobima.

Prevencija nasilja: Razvijanje programa prevencije nasilja i promovisanje pozitivnih modela ponašanja kao alternativa nasilju.

Projekat će realizovati niz aktivnosti kako bi se ostvarili ovi ciljevi. To uključuje predavanja i radionice o temi nasilja i njegovih alternativa. Edukativni programi biće prilagođeni različitim uzrastima i biće dostupni u osnovnim i srednjim školama kako bi se osnažile njihove veštine u rešavanju sukoba na miran i konstruktivan način.

Koordinator projekta, Ivica Krstović, izjavio je:

– Projekat „Nasilje nije rešenje“ je od vitalnog značaja za našu zajednicu, jer nasilje predstavlja ozbiljan problem koji utiče na živote mnogih ljudi, posebno mladih i dece. Cilj nam je da zajedno radimo na stvaranju sigurnijeg okruženja i promovišemo mirno rešavanje sukoba kao ključ za izgradnju harmoničnog društva. Kroz naše aktivnosti, želimo da podignemo svest o različitim oblicima nasilja i da ih osnažimo alatima za prevenciju i rešavanje sukoba na miran način. Verujemo da je edukacija ključna u promeni paradigme i stvaranju kulture tolerancije i poštovanja.”

Projekat “Nasilje nije rešenje“ je podržan od Ministarstva prosvete Republike Srbije, na javnom konkursu za dodelu sredstava za podsticanje programa od javnog interesa, koja realizuju udruženja u 2024. godini.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime