Projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih” u Prokuplju

0
????????????????????????????????????

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predstavnica nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ Danica Belić, direktor Tehničke škole “15. maj” Biljana Milenković i vlasnici GAMA konsalting, TZR doo, Metalurg, EXIT, ČIP i Agromarket alati potpisali su ugovor  o raelizaciji projekta “Podsticanje zapošnjavanja mladih”, saopštila je Opština Prokuplje.

Cilj ovog javno-privatnog partnerstva je da se omogući razvijanje programa stručnog osposobljavanja CNC operatera i uspostavljanje Centra za obuku nezaposlenih u Tehničkoj školi.

Predsednik Simonović je rekao da je ovo izuzetno značajan projekat koji će omogućiti prekvalifikaciju i obuku mladih za poslove koji su neophodni privredi grada.

– Adekvatnim opremanjem prostorija Trening centra i nabavkom CNC mašina za obuku operatera nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Opština Prokuplje omogućile su da se uspostavi sistem za kvalitetnu i visoko profesionalnu obuku polaznika, kao i sticanje sertifikata priznatog od strane Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Srbije, izjavio je Simonović i dodao da su ovaj projekat podržale mnoge firme u kojima će se delom obaviti praktična nastava.

On je posebno naglasio da će obukom biti obuhvaćeni mladi do 35 godina.

Simonović je podvukao da je jedan od strateških ciljeva lokalne samouprave da se smanji broj nezaposlenih, da se razvija lokalna privreda kroz zapošljavanje kvalifikovanih kadrova i privuku novi investitori.

U ime nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ ugovore je potpisala Danica Belić koja je naglasila izuzetno veliku ulogu lokalne samouprave, škole i privatnog sektora u cilju zapošljavanja mladih.

– Nakon višemesečnog rada konačno je došlo do potpisivanja ugovora. Za 48 prvih polaznika obuke sredstva je obezbedio GIZ, izjavila je ona i dodala da je ovaj projekat doveo do spajanja lokalne samouprave, škole i privatnog sektora

Direktor Tehničke škole “15.maj” Biljana Milenković ističe da će sredstva namenjena za obuku biti upotrebljena za sređivanje prostora od 240 kvadratnih metara, promenu instalacija i kupovinu određenih mašina.

Vrednost projekta “Podsticanje zapošljavanja mladih” iznosi 133.000 evra, od kojih  50 odsto obezbeđuje lokalna samouprava.

Sam projekat sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kao vodećim partnerom, i uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Očekuje se da sličan projekat u najskorije vreme bude potpisan i sa Poljoprivrednom školom “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here