Prokupačka bolnica kupila novi sanitet

1

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji i vrlo oskudnim finanskijskim sredstvima, menadžment Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” odlučio je da obnovi bolnički vozni park, i to kupovinom novog sanitetskog vozila. Kupovina je bila neophodna zbog ve većeg obima posla i same patologije bolesti koja zahteva transport pacijenata na tercijalni nivo zdravstvene zaštite.

Postojeći vozni park broji devet automobila. Po starosti vozila jesu mlada, ali su po pređenoj  kilometraži jako istrošena. U proseku godišnje pređu preko pola miliona kilometara.

– U više navrata smo konkurisali i kod ministarstva, ali i kod raznih organizacija. Nažalost, nismo naišli na pozitivan odgovor, te smo morali problem oko voznog parka sami da rešavamo. Vrednost kupljenog automobila je 3 miliona dinara, uzet je na lizing i biće otplaćen u naredne četiri godina – saopštavaju iz bolnice.

Kako stoji u saopštenju, izabran je najpovoljniji auto na tržištu, Fiat Doblo, za koji se nadaju da će se najbolje pokazati i u praksi.

– Bezbednost pacijenata, ali i radnika koji učestvuju u transportu su nam jako bitni i na prvom mestu. Mesečno se preveze oko 500 pacijenata na viši nivo, odnosno u kliničkim centrima u Nišu ili Beogradu. Naša bolnica poseduje samo dva reanimobila, a oni su u stalnom pokretu.  U velikom broju slučajeva, zbog ozbiljnosti i težine bolesti, neophodna je  adekvatna, stručna pratnja lekara i tehničara u transportu. Mi se možemo pohvalitiu da je smrtnost pacijenata u interhospitalnom transportu ispod 1%. Prevoz pacijenta mora biti obavljen i po lošim klimatskim i vremenskim uslovima. Iako oskudan vozni park, nikada se nije desilo da je bolnica ostala bez vozila ili kadra  kada je bio neophodan transport. Svi pacijenti su na vreme preveženi na planirana odredišta, ali za normalno funkcionisanje potrebna su nam bar još tri saniteta. – navodi se u saopštenju.

Iz prokupačke bolnice pacijenti se prevoze i do ostalih ustanova u Srbiji, kada su u pitanju operacije srca, kontrolni pregledi, banjsko lečenje, prevoz pacijenata na hemioterapiju ili zračenje. Uz to pacijenti se svakodnevno dovoze i odvoze sa dijalize, sa područja celog Topličkog okruga.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime