Prokupačka nezaboravna sankanja (II deo)

2

Donosimo vam nastavak priče Prokupačka nezaboravna sankanja

Imena neću da spominjem, ali da postoji u Prokuplju ulica slave ili legendi, mnogi od njih okupljenih u mojoj ulici našli bi svoju zvezdu na trotoaru. Uz navijane Šećermalki, zauzima se startna pozicija, korzo je stao, razmačinju se zavese , komšije koje su čistile sneg podbočile se na lopatu. Imamo dojavu da je gornja šahta zaleđena i da prolaskom preko nje dobijamo brzinu dok ja donja otopljena i mora se zaobići.

Dolazi neka starija ekipa znana iz viđenja, ali ništa posebno. ‘Oće da uguraju bob na naše mesto, Ljana i ja odmah skačemo skidamo im i bacamo kape. Tajac, svi ćute i čekaju, a mi urlamo na njih i pitamo ih ko su i šta traže u mojoj ulici pa još ‘oće na naše mesto. Ustaje jedan, normalno najkrupniji, ali ustaju i svi moji Šećermalci. Bučno je, svi se deru prete polaze ka njima, lete grudve od Šećermalki. Onaj seda, dobija po ćušku čisto zbog reda i galaktičke ravnoteže, moći će da se spuste, ali ujutru sa petlićima.

START. Puštamo ove sa sankama da krenu pre nas, bobovi su brži od sanki, ali su u startu sporiji. Krećemo i preletom preko prve šahte prestižemo sanke i bobovi preleću šahtu i nenormalno ubrzavaju. Navlačimo ih na drugu šahtu. Tik ispred šahte naglo skrećemo sudaramo se sa bobom koji nas je preticao sa leve strane, promašujemo šahtu, ali ne i Jadranov ford taunus. Udaram desnim kolenom u žmigavac, staklo se lomi, ne gubimo na brzini, bob ostao na šahti, drugi je ispred nas, Ljana zviždi daje znak, Srđa „nenamerno“ izvlači sanke na bob, koji skreće da ih ne udari,ali udara znak pored Ciritove berbernice i vraća se na nas.

Ljana jauknu, nekako se iskobeljasmo, prelećemo preko korzoa i stižemo do slave bar za to veče.

Grle nas, bacaju u sneg, stariji šetači nas zezaju i zovu na sladoled. Ljana hramlje udario ga bob u nogu i ide kod Ikonije da mu namesti zglob. Ja vadim žuto staklo žmigavca, krv šiknu, rana se otvori, ponovo ušivanje.

Cena slave je nebitna ako ona traje bar jednu hladnu snežnu noć.

Pozdravljam sve one koji su rasuti po celom svetu, a bar su se jednom sankali mojom (vašom) ulicom, i normalno sve Prokupčane i Šećermalce !!!

Jovan Šekarić

 

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime