Prokupački Ansambl “Srce” učestvovao na međunarodnom festivalu u Maglaju

1
smart

Na 14. Internacionalnom festivalu folklora “ Кolo na bosanskom ćilimu” koje je nedavno održano u Maglaju (BiH), učestvovalo 12 ansambala, među kojima i Ansambal “Srce” iz Prokuplja iz Srbije. Na ovoj jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji ansambl iz Prokuplja bio je jedini sa prostora bivše Jugoslavije.

– Ovo nam nije prvi dolazak u ovaj bosanski grad. Do sada smo dva puta učestvovali na njihovoj manifestaciji “Maglajsko studensko leto”. Кao i ranije, i ovaj put naišli smo na topao, srdačan i gostoljub prijem, rekao je rukovodilac ansambla iz Prokuplja Dragan Pejčić i dodao da je druženje dece nešto što je najlepše na ovim susretima.

Svojim nastupima svi ansambli su oduševili mnogobrojnu publiku, koja zna šta je izvorna, narodna muzika i igra.

Tokom boravka učesnike manifestacije primio je i načelnik opštine Maglaj Mirsad Mahmutagić, koji je  učesnike  manifestacije upoznao sa kulturno-istorijskim znamenitostima ovog bosanskog grada, čiji stanovnici su sa oduševljenjem pratili ovaj festival.

Organizator festivala Atif Spahić se zahvalio Prokupčanima što su dali svoj doprinos ovoj, tradicionalnoj manifestaciji.

– Nadam se da  ćemo i naredne godine učestvovati na ovom festivalu, koji ima veliki značaj za očuvanje narodnih običaja, rekao je Dragan Pejčić i dodao da su deca, pored ostalog, bila oduševljena tradicionalnim narodnim jelima ovog kraja BiH, kaže Pejčić.

Zbog doprinosa u očuvanju i njegovanju narodnog blaga i promociju kulturne baštine Ansamblu “Srce” dodeljeno je prigodno priznanje.

1 KOMENTAR

  1. Festival “KOLO NA BOSANSKOM cilimu”
    Je prestižni festival i na njemu je za 14 godina zaigrao više od 3000 mladi sa prostora balkana Evrope i Azije Sretni smo da je ove godine svoj dobar trag ostavio na našem Čilimu i izvrsni ansambl iz Prokuplja koji je svojom igrom i ljepotom misice Anđele Stojanovic osvojio srca Maglajske objektivne publike. Gradski folklorni ansambl Maglan je sagradio još jedan most prijatelnstva Maglaj Prokuplje

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here