Prokupački gimnazijalci najbolji u Srbiji

1

Na Nacionalnom finalu takmičenja „Poslovni izazov“, koje je održano u Beogradu u organizaciji „Dostignuća mladih u Srbiji“, učenik prokupačke Gimnazije Milutin Milošević je sa svojim timom osvojio prvo mesto. Ovaj uspeh mu je omogućio učešće na „Poslovnom izazovu zapadnog Balkana“, koji će biti održan u Sarajevu krajem aprila.

Na „Poslovnom izazovu“ u Beogradu učestvovala je i Teodora Pantić, ali njen tim nije uspeo da se plasira za dalje takmičenje, bez obzira na to što je i njihova ideja kroz koju su pokazali kako se može oživeti neki stari i izumrli zanat bila dobra i originalna.

Svoj uspeh, kako kažu učenici Gimnazije, Milutin i Teodora, duguju i svom profesoru Branislavu Rosiću, koji ih priprema za ovo takmičenje.

– Ja sam sa svojim timom zadati izazov prezentovao kroz scenski nastup i mislim da se tamošnjem žiriju to posebno dopalo, naravno pored ideje koju smo zamislili i predstavili, kaže Milutin.

On dodaje da je sam izazov zahtevao da se neki stari i izumrli zanat poveže sa potrebama modernog čoveka i aktualizuje.

-Ovo takmičenje se odvijalo u dva dana, a timove su činili učenici iz četiri regiona. Prvi korak je bilo pisanje biznis plana, a tek onda je usledila prezentacija, ističe Milutin i naglašava da se sve ocenjivalo, počev od vizuelnog izgleda same prezentacije, do najsitnijih detalja.

– Ne postoji mogućnost ranije pripreme, jer tog trenutka kad takmičenje počne, upoznaješ ostale članove tima, kaže Teodora i dodaje da je bilo pravo zadovoljstvo biti deo cele te manifestacije i da su prijateljstva koja su tamo sklopili veoma lepa i važna.

I zadatak Teodorinog tima je bio odličan,slažu se oboje u tome, samo je kako navode malo prezentacija zatajila. Nagrađeni Milutinov tim je predstavio ideju kojom se iz posuda za hranu izdvajaju površinske masti iz hrane i čine je zdravijom, a Teodorin je od industrijskog konoplja pravio biorazgradive kese, koje bi zamenile plastične po marketima i tako životnu sredinu učinile zdravijom.

Direktor prokupačke Gimnazije Dragoslav Minić kaže da je ovaj uspeh samo jedan u nizu kojim se škola veoma ponosi, a koje sa svojim učenicima, godinama unazad ostvaruje profesor fizike Branislav Rosić.

– Sada nam je neophodna i pomoć naše lokalne samouprave i privrednika, kako bi naš đak i profesor otišli na takmičenje u Sarajevo krajem aprila, koje će trajati tri dana, ističe Minić.

Učenici prokupačke Gimnazije se sa ovog takmičenja u svoj grad redovno vraćaju sa nagradama, bez obzira na to, što kao neke stručne škole, u redovnoj nastavi nemaju predmet „preduzetništvo“, a to svakako samo potvrđuje koliko su talentovani, vredni i preduzimljivi.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime