Prokupački glumac najbolji na Festivalu u Loznici

2

Varoško pozorište Histrion doživelo je veliki uspeh na 9. Festivalu glumačkih ostvarenja u Loznici – glumac Nebojša Milenković – Jumba proglašen je za najboljeg glumca festivala.

Festival je održan prošle nedelje u Vukovom Domu kulture u Loznici. Od 16 prijavljenih predstava žiri je napravio izbor od najboljih 6, među kojima i predstavu “Bliži nebu” Željka Hubača, koju je igralo Varoško pozorište.

Ovom predstavom glumci Varoškog pozorišta proslavili su i jedan jubilej. Reč je o 35 godina amaterskog pozorišnog rada Nebojše Milenkovića-Jumbe. On u predstavi tumači lik Trajčeta, čoveka koji mora da glumi ludaka da bi izbegao zatvor, i upravo za ovo izvođenje je nominovan i nagrađen.

– Dobili smo tri nominacije i rečeno nam je da je to jedinstven slučaj da jedno pozorište dobije tri nominacije na jednom festivalu. Naša koleginica Kara Popović nominovana je za najbolju epizodnu ulogu, a za glavnu mušku ulogu nominovan je Jugoslav Jovanović, za ulogu Gute i moja malenkost za ulogu Trajčeta, rekao je nagrađeni glumac.

Međutim, ovo nije samo priča o jednoj odigranoj predstavi i o uspehu jednog glumca ili čitavog ansambla. Ova nagrada došla je kao potvrda jednog dugog, mukotrpnog i požrtvovanog rada i stvaranja.

– Radili smo u minimalnim uslovima. Zapravo, bez osnovnih uslova potrebnih glumcu, kao što je scena! Kad kažem napor, mislim na psihički i fizički napor. Na pripremanju predstave radili smo svakodnevno, bez scenografije – stolica nam je bila krevet. To je jedno veliko požrtvovanje – trpeli smo i mi i naše porodice, ali se ne žalimo. Sve je imalo svoju svrhu. Nagrada je samo kruna tog rada. Verujte, mogao je bilo ko od nas da bude nagrađen, jednako bi vredelo. Jednostavno, dali smo svoju dušu. Posle predstave nismo mogli da siđemo sa pozornice 15 minuta, eto kakav je to bio aplauz. Mislim da nam se to nikada nije desilo. Posle ovoliko rada, to nam je najveća nagrada. Doprli smo do ljudi. Sve to zahvaljujući našem timu. Radili smo kao jedan, disali smo kao jedan, glumili smo kao jedan. Priprema jeste bila naporna, ali se pokazalo da je reditelj Zoran Cvetković izvukao najbolje iz nas, rekao je Nebojša Milenković.

DSCN0747

Istog mišljenja su i ostali glumci Varoškog pozorišta.

– Mislim da retko ko može da izdrži uslove u kojima smo mi radili. Kada glumac radi bez scene, a postigne ovakav uspeh! Sav naš rad se isplatio kad smo došli u Vukovu Loznicu. Zaista smo dali sve od sebe, a sve to sa ciljem da dopremo do ljudi, da ostavimo nešto mlađim generacijama, onima iza sebe. Ovo nije samo predstava, ovo je naš doprinos našem gradu, budućim generacijama i nama samima. Cilj nam je da održimo amaterizam i da održimo slavu koju prokupačko pozorište ima već 97 godina, rekao je glumac Zoran Grujović.

Zahvalnost za podršku ovom stvaralačkom projektu glumci duguju brojnim sponzorima i prokupačkom garnizonu, koji je pomogao u pripremi predstave.
Ovde se ne završava ova neobična priča. “Bliži nebu” je dokaz da još postoje ljudi koji cene kulturu i stvaralački rad. Tako se iza stvaranja ove priče krije i jedna priča o dobročinstvu.

– Evo jedne zanimljive anegdote sa naših proba. Radili smo ovde, kao i inače, a u restoranu ispred sedeli su neki ljudi. Jednom od njih je bila neobična galama koju smo mi stvarali i pitao je konobara o čemu se radi. Kada je čuo da smo glumci, ušao je da vidi šta zapravo radimo. Upoznali smo se, objasnili mu na čemu radimo, on je ispratio našu probu i otišao. Posle nedelju dana, bez ikakvih nagoveštaja, nama je stigla ogromna novčana pomoć od koje smo mogli da kupimo laptop i još neke stvari bitne za naš rad. Niko nije ništa tražio, niti predosetio da će se tako nešto dogoditi. Eto! Još postoje takvi ljudi, rekao je nagrađeni glumac.

Za predstavu “Bliži nebu” festivalski aplauz trajaće do prokupačke premijere u maju. Prokupčani mogu da očekuju predstavu između 10. i 12. maja u Bioskopu “Toplica”. Prva repriza zakazana je za 21. maj. Prihodi od ulaznica sa ovog izvođenja Varoško pozorište doniraće Opštoj bolnici “Dr Aleksa Savić”, i to odeljenju neuropsihijatrije.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime