Prokupački harmonikaš stekao status istaknutog umetnika

2
Foto: Boban Stanković, privatna arhiva

Malo koji Prokupčanin nije čuo za harmonikaša Bobana Stankovića i njegovo mastralno sviranje. Nakon 25 godina rada, mnogobrojnih priznanja i nagrada, Savez estradnih umetnika Srbije dodelio je ovom istaknutom instrumentalisti svečanu diplomu i status umetnika Srbije.

Uz počasnu titulu istaknutog umetnika Bobanu je dodeljena i Estradna nagrada Srbije u dvorani Doma sindikata u Beogradu.

 Čuvajući melos srpske izvorne muzike na javnim i televizijskim nastupima,  shvatam da sam na pravom putu, što je još jednom potvrđeno ovom nagradom Saveza estradnih umetnika Srbije. Za mene ovo priznanje puno znači, pruža podstrek za dalje negovanje muzike koju prezentujem širokim narodnim masama u Srbiji i na Balkanu. Ovo najveće priznanje koje može da se dobije. Ovo je vrh. Kako kažu u inostranstvu, ovo priznanje je jednako predsedniku države, jer predsednik države posle svog mandata ide u penziju, tako i dobitnik statusa umetnika posle ovog priznanja ide u zasluženu umetničku penziju. Počeo sam da se družim sa muzikom od svoje četvrte godine. Moj otac se bavio muzikom, stric, brat od strica. Niko nije imao uticaj na mene, to je bilo moje interesovanje ili, kako kažu, Bog me je stvorio da budem uspešan muzičar, a sada umetnik. – rekao je renomirani harmonikaš.

Foto: Boban Stanković, privatna arhiva

Umetnička biografija Bobana Stankovića bogata je značajnim nagradama, priznanjima i nastupima na javnim lokalnim i nacionalnim događajima, a sada i statusom umetnika. Ovu titulu i nagradu dodeljuje Savez estradnih umetnika Srbije, sastavljen od istaknutih umetnika muzičko – umetničke scene, a Estradnom nagradom Srbije mogu se pohvaliti i Lepa Lukić, Jasna Đokić, Gordana Goca Lazarević, Lepa Brena, Snežana Savić, Ljubo Kešelj, Ivan Milinković i grupa “Legende“ i  mnogi drugi.

2 KOMENTARA

  1. Virtouz i smeker odavno toplica nije imala takvog coveka .
    Posle Bokija Milosevica iznedrila je toplica jos jednog umetnika koji se lagano korak po korak penjao na lestvici talentovanih umetnika.
    Pozdrav veliki iz francuske i drago mi je sto smo prijatelji dugi niz godina.

  2. lep tekst o našem majstoru harmonike, od deteta ga znam, kulturan, druželjubiv, pun poštovanja za sagovornika i uiošte za svbakoga. Nenadmašni virtuoz harmonike, uveseljavao me mnogo puta, doduše morao kao zeta hahaha – šalim se naravno. Iz muzičke je familije, i otac Milan i stric Savatije su to bili ali ih je Boban prešišao.

    Imao je i dobre učitelje gde izdvajam Mirka Kodića, kao mali je bio prva harmonika u Sokobanji, i tako Bobane, samo napred, virtuozi i majstori su na ceni, nema tu šlepovanja i fušeraja. Do zvezdanih visina !!!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime