Prokupački i kuršumlijski prosvetari na protestu u Beogradu

3

Juče je ispred zgrade Vlade Srbije održan štrajk upozorenja prosvetnih radnika u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije uz aktivno učešće i škola iz Topličkog okruga. Istovremeno, štrajkovalo se i u školama skraćenjem časova na 30 minuta, što je zakonski minimum, navode u ovom sindikatu prosvetnih radnika.

Zahtevi štrajkača se ponavljaju već nekoliko štrajkova u poslednje dve godina. Naime, petomesečni štrajk 2014/2015. god završen je 24.4.2015. god. potpisivanjem Protokola kojim se Vlada Srbije, preko svojih ministara prosvete Verbića i lokalne samouprave Kori Udovički obavezala na ispunjenje određenih štrajkačkih zahteva. Četiri poslednja štrajka nisu bila dovoljna da se isplate Novogodišnje i Svetosvske nagrade, da se primeni zakon o platnim razredima u javnom sektoru, a samim tim i popravi nezavidan materijalni položaj prosvetara.

– Potpis im ništa ne znači. Sarkastično zvuči, ali mi pokušavamo da sačuvamo njihov obraz, tako što ih “podsećamo” da moraju da poštuju potpise dva ministra Vlade u kojoj je Premijer bio tada i ostao, Aleksandar Vučić. Svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, upućuju nas na poslednju instancu, sud. Ako naši sudovi nemaju hrabrosti za pravednom presudom, ima jedan u Francuskoj koji je sudi po pravdi, u dahu, revoltirano i rezignirano, ističe sindikalni rukovodilac iz Prokuplja Dragiša Milutinović.

“Na protestu je istaknuto da su uštede u budžetu za prosvetu u prošloj godini oko 2,5 milijardi dinara i da je to sasvim dovoljno za isplatu zaostalih primanja. Ako i ovo ne bude dovoljno ubedljivo, novi štrajk je zakazan za 31. mart”, istakla je Jasna Janković, predsednik USPRS.

Pogledajte i fotografije sa jučerašnjeg štrajka prosvetara iz Toplice ispred Vlade Srbije:

3 KOMENTARA

  1. Mnogo su ugrozeni, mesto da djake spremaju za prijemni oni strajkuju , nadoknadice to privtnim casovima koje ce to roditelje dodatno opteretiti.Drzava treba to preseci ima ih dosta na birou koji jedva cekaju poso.

    • Ja se sa tim bas slazem ,ako im ne odgovara plata neka nadju bolje placen posao,ali posle mora dase “rmba bato” a ovako tuke u dzepove i malo kuca,malo posao malo kafance….treba da se oznoje pa da vide sta im je dobro.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime