Prokupački istoričar govorio na Međunarodnom skupu u Surdulici

1

Ovog vikenda je u Surdulici održan Međunarodni naučni skup  ,,Bugarska okupacija juga Srbije u Prvom svetskom ratu (1915-1918)“, koji su organizovali Narodni muzej u Leskovcu, Institut za savremenu istoriju u Beogradu, Filozofski fakultet u Nišu i SPC-eparhija vranjska.

Na ovom skupu sa međunarodnim učešćem, među 42 naučnika iz Amerike, Rusije, Švajcarske i Srbije, našao se i Darko Žarić, viši kustos istoričar Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju.

Na Sesiji Naučnog skupa koja je održana 29. oktobra u Surdulici, u mestu gde je stradalo najmanje 3.000 Srba od strane bugarske vojske, Žarić je pročitao svoj referat ,,Zločini bugarske vojske u Toplici u Prvom svetskom ratu, uzroci i posledice“. U referatu je posebno istakao da je najviše počinjenih zločina od strane bugarske vojske počinjeno u okupiranoj Srbiji,  u gušenju poznatog Topličkog ustanka 1917. godine koji je izbio 26. februara u Toplici, kada je posle oslobođenja Porkuplje stvorena mala ,,Četnička država“ a koja je trajala samo dve nedelje.

Posle Surdulice, sesije Naučnog skupa nastavljene su 30 i 31. oktobra u Leskovcu.

unnamed (3)

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime