Prokupački istoričari na međunarodnom naučnom skupu

0

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji , “Vek srpske golgote 1915-2015“, koja je održana od 18. do 20.septembra 2015. godine učešće su uzeli i prokupački istoričari Darko Žarić, viši kustos istoričar, Dragan Lekić, istoričar arhivista i dr Saša D.Stanojević, asistent na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Naučnu konferenciju organizovao je Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, a uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.
Svoje učešće na konferenciju prijavilo je 110 naučnih radnika ( istoričara, profesora književnosti, sociologije, demografije, psihologije, politikologije, istorije umetnosti, filozofije i dr) iz 11 zemalja: Srbije, Rusije, Irske, Mađarske, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Bugarske, Turske, Italije, Republike Srpske-BiH.

Žarić je predstavio svoj rad ,,Prelaz preko Albanije 1915.godine iz aspekta jednog istoričara i planinara”, Lekić ,,Uloga drugog pešadijskog puka u evakuaciji državne blagajne Kraljevije Srbije u povlačenju kroz Albaniju“, a Stanojević ,,Kosovska Mitrovica u danima povlačenja novembra 1915.godine“.

Učesnici koferencije ovom prilikom su posetili manastire Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, a svi naučni radovi će biti objavljeni u međunarodnom tematskom zborniku (M14).

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime