Prokupački muzej na festivalu „Nauk nije bauk“

0

Narodni muzej Toplice će ove godine po treći put učestvovati na festivalu „Nauk nije bauk“, koji se danas i sutra održava u Nišu. Na njemu će se kao i uvek veličati nauka, inovacije, ali i mladost i entuzijazam, a broj izlagača na postavkama preći će 1000.

– Pošto je cela godina u znaku evropskog nasleđa, naš muzej se uključio najboljim što imamo. Prošle godine smo u saradnji sa Matematičkim institutom iz Beograda i Elektronskim fakultetom iz Niša napravili digitalnu prezentaciju muzejskih postavki. Ovo je na neki način premijera svega toga. Prezentacija će biti dostupna na takozvanoj kosoj ravni Elektronskog fakulteta iz Niša, koji su naši saradnici, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Drugi segment, kojim će se prokupački muzej predstaviti na desetom po redu festivalu „Nauk nije bauk“ jeste Pločnik.

– Prikazaćemo vezu između stvarnog i virtuelnog na primeru figurine, dobro poznate devojke sa dred frizurom. Figurinu ćemo predstaviti na fotografiji kao suvenir i u 3D projekciji, a posetioci ovog festivala će moći da vide i prezentaciju Arheo-parka Pločnik, istakla je arheolog, muzejski savetnik prokupačkog muzeja Julka Kuzmanović Cvetković.

Postavka Narodnog muzeja Toplice će na ovom festivalu, u multimedijalnoj prezentaciji, predstaviti na video platformi i postavke nekoliko značajnih spomenika kulture Topličkog upravnog okruga. Sa posetiocima će podeliti utiske i zapažanja o 3D modelima arheoloških predmeta na tabletu ili telefonu i pokazati statuete livene u kalupima na licu mesta.Takođe će pokušati i da odgovore na pitanje“ Može li virtuelna prezentacija da zameni pogled uživo?“

Sastavni deo ovogodišnjeg predstavljanja prokupačkog muzeja na festivalu „Nauk nije bauk“ jeste i 3D prezentacija novog muzeja u Pločniku, popularisanje nauke u ovom arheološkom nalazištu i praktični prikaz radionice „PH vrednost i koliko smo kiseli“ učenika Tehničke škole „15. maj“pod rukovodstvom profesora matematike Slađane Trajković.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime