Prokupački muzej učestvovao na manifestaciji “Noć istraživača”

0
Noć istražvača Niš

Narodni muzej Toplice se i ove godine uključio u evropsku Noć istraživača, koja je održana u Nišu. Кao istraživač ispred prokupačkog muzeja na ovoj manifestaciji učestvovala je arheolog i muzejski savetnik Julka Кuzmanović Cvetković.

Ona je posetiocima ove noći predstavila neolitsku naučnu žurku u Pločniku, koja se održava već tri godine, a neolitski kamp uz podršku CPN-a dve godine.

– Neolit u Pločniku je zahvaljujući mnogim posetiocima iz naše zemlje, ali i sveta oživeo. U Nišu smo kroz replike predmeta iz neolita, postere i video materijal ilustrovali aktivnosti u našem arheo parku. Ovo je bila idealna prilika da se u još jednoj ovakvoj manifestaciji podsetimo na značaj našeg blaga, koje se nalazi tu pored nas. Zahvaljujući njemu smo poznati u svetu i zahvaljujući njemu ćemo postati prepoznatljivi i važni na svetskoj kulturnoj karti, naglasila je Julka Кuzmanović Cvetković.

Noć istraživača je otvorena i besplatna manifestacija, koja se 13 godina zaredom održava u preko 300 gradova širom Evrope, a sve pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Ideja evropske Noći istraživača je demistifikacija nauke i približavanje naučnih koncepata i načina razmišljanja širem delu populacije, kao i upoznavanje sa istraživačima i njihovim radom.

– I ovde se kulturno nasleđe provlačilo kroz celu priču. Niš i niška Tvrđava, kao i druge lokacije u gradu, bile su idealno mesto, jer ih inače posećuje veliki broj ljudi. Interesovanje za Pločnik je bilo izuzetno veliko i zaista prija kada se čuje da ljudi zapravo dosta toga znaju o ovom lokalitetu, podvukla je Cvetković.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here