Prokupački planinari u pohodu na Pirin

0
planinari

PROKUPLJE: Prokupački planinari, prethodnog vikenda osvojili su jedan od tri najviša planinska vrha na Balkanu, Vihren, visok 2.914 metara, na planini Pirin u Bugarskoj, rekao je danas predsednik Planinarsko-skijaškog kluba „Toplica“ u Prokuplju Darko Žarić.

-U savladavanju ovog izuzetno napornog uspona i planinarske staze, učestvovalo je 11 prokupačkih planinara, koji su ovim učešćem dali doprinos u očuvanju zdrave životne sredine, obzirom da naš klub insistira na ekološkim vrednostima, kazao je Žarić.

Prema njegovim rečima, kao dodatni doprinos ekologiji i očuvanju prirode, u okviru kluba osnovna je „Ekološka sekcija“, koju čine osnovci zaljubljeni u planinarenje.

Kako je naglasio, ova sekcija je osnovana u saradnji sa sekcijom Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko” i profesorom biologije Dejanom Živkovićem.

-Školarci se posebno interesuju za planinarenje, tako da podmladak planinara već sada broji tridesetak članova. Naši mladi planinari su i članovi „Gljivarske sekcije“, a protekle zime, njih 17 završilo je i Školu skijanja na Kopaoniku, koju vodi međunarodni instruktor skijanja Mališa Stojanović, podvukao je Žarić.

Prokupački planinari sledeće godine obeležiće 15 godina od osnivanja i veliki jubilej, 65 godina od začetaka planinarenja u Prokuplju, kada je i osnovan Planinarski klub „Pogled“.

Tim povodom, u oktobru mesecu ove godine, Planinarsko skijaški klub, u saradnji sa Narodnim muzejem u Prokuplju, priprema izložbu, na kojoj će Prokupčanima, fotografijama i dokumentima, pokazati kako je to biti planinar u prošlom veku.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime