Prokupački Romi realizovali projekat

0

Kancelarija za romska pitanja Opštine Prokuplje i Udruženje “Rom Carina” organizovali su konferenciju za novinare na kojoj su prezentovale rezultate projekta “Pravno socijalna podrška nacionalnim manjinama.” Osim novinara, konferenciji je prisustvovao i predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

Govoreći o realizaciji samog projekta predsednik Paunović je naglasio da je lokalna samouprava, u granicama svojih mogućnosti, pružila sve vidove pomoći Kancelariji za romska pitanja i Udruženju “Rom Carina.”

– Tokom realizacije projekta “Pravno socijalna podrška nacionalniom manjinama” Kancelariji se obratilo više od 200 lica za pružanje različitih vidova pomoći. Zahvaljujući svestranom angažovanju zaposlenih u Kancelariji rešeni su neki od vitalnih problema romske nacionalnosti. Sigurno je da problemi ove nacionalnosti nisu u potpunosti otklonjeni iz razloga što je za neke neophodno sistemsko i duže delovanje, rekao je on.

Radnik Kancelarije za romska pitanja Nenad Ališanović i predsednik Udruženja “Rom Carina” Saša Ališanović, rekli su da se tokom realizacije projekta Kancelariji obratile 223 osobe za rešavanje pojedinih problema.

– Tokom tromesečne realizacije projekta ugroženim Romima u naselju Guba sanirani su objkekti koji su bili poplavljeni tokom prošle i ove godine. Za osmočlanu porodicu Redžepa Pavlovića obezbeđen je objekat za smeštaj. Pojedinim stanovnicima romske nacionalnosti iz sela Žitni Potok omogućili smo dobijanje neophodne dokumentacije. Za 14 kuća u naselju Carina pružili smo sve vidove pomoći kako bi se priključili na kanalizaciju, rekao je Nenad Ališanović i dodao da Kancelarija za romska pitanja Opštine Prokuplja radi pet meseci i da su oni tokom tog perioda imali svestranu pomoć rukovodstva lokalne samouprave.

Vrednost projekta iznosila 420.000 dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta Opštine Prokuplje.

– Tokom realizacije projekta imali smo veliku pomoć od strane rukovodstva lokalne samouprave, matične službe Opštine Prokuplje, Policijske uprave, Centra za socijalni rad i drugih ustanova i institucija. Sigurno je da realizacijom ovog projketa nismo rešili sve probleme, ali smo mnogima pružili pomoć, rekao je Saša Ališanović.

Opština Prokuplje, po proporcionalnom broju stanovnika, zauzima treće mesto po broju Roma u Srbiji.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime