Prokupački školski časopis najbolji u Srbiji

0

Na Konkursu za najbolje školske listove i časopise osnovnih i srednjih škola Društva za srpski jezik i književnost Srbije, školski list „Đerv“, Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ je osvojio prvu nagradu.

– Veoma nas je obradovala ova nagrada, jer ona za nas predstavlja podvig nad podvizima. Ovaj nagrađeni broj je ustvari drugi broj obnovljenog školskog časopisa, koji je napravljen posle pauze od 25 godina od poslednjeg broja. Samo pokretanje je već bio podvig, a nagrada je u pravom smislu te reči podvig nad podvizima, rekla je sa vidnim zadovoljstvom profesor srpskog jezika i književnosti i urednik časopisa „Đerv“, Milka Tošić.

Ona je dodala da je ovaj školski list urađen po svim kriterijumima, da sadrži vesti, reportaže, putopise, intervjue, ankete, odnosno, gotovo sve oblike novinarskog izražavanja.

– Naša nedavna gošća, Jasminka Petrović, koja je našim učenicima predstavila svoju knjigu „Sve je u redu“, bila je među prvima koja je pohvalila naš „Đerv“. Rekla je da je sve izuzetno dobro, ali da joj se koncepcija najviše dopada. Još mnogi ljudi koji se nalaze u ovom poslu su naglasili da je on tri koplja iznad svakog časopisa koji stvaraju učenici u drugim školama, istakla je Tošić.

Od same ideje do realizacije u stvaranju časopisa „Đerv“, kako navodi njegov urednik i profesor, za kojim je 20-tak republičkih nagrada njenih učenika, učestvovali su svi zajedno i novinari i čitaoci.

– Nagrada je školska i doživljavamo je kao zajedničku. Reći ću vam da bez podrške naše direktorke Vesne Todorović ne bismo ništa uradili. Njena uloga u stvaranju našeg časopisa je bila dvostruka, jer je ona radila i kompjutersku obradu, a pritom nije informatičar. To je svakako kuriozitet ne samo u Srbiji, već i šire, podvukla je Tošić.

Vrednim stvaraocima iz Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, nagrada će biti uručena 8.februara na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime