Prokupčanin najmlađi sudija u stonom tenisu ponovo predstavio Srbiju svetu

3
Foto: Strahinja Arsić, privatna arhiva

Prokupčanin Strahinja Arsić, prvi najmlađi međunarodni stonoteniski sudija u Srbiji, predstavljao je našu zemlju na nedavno održanom Svetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Celju, u Sloveniji.

Na prvenstvu je učestvovalo 325 igrača iz oko 40 zemalja, a Strahinja je, nakon kvalifikacija, stao rame uz rame sa 30 međunarodnih sudija i predstavljao našu zemlju na ovom prestižnom takmičenju, zbog čega je, kaže, izuzetno ponosan.

– Ovo je izuzetno prestižno takmičenje, jako važno za mene. Organizacija je bila izuzetna, takmičenje je organizovano i propraćeno na najvišem nivou, pritom mislim i na tv prenose i medijsku pokrivenost u celom svetu. Teško je suditi invalidnim licima, ali ujedno i lepo jer sam bio deo izuzetnog takmičenja – kaže ovaj Prokupčanin.

Na ovom takmičenju Strahinja je imao priliku da bude u društvu predsednika Svetske stonoteniske federacije Tomasa Veikerta. Upravo ovaj susret otvorio je nove mogućnosti ovom mladom čoveku.

– Svetska stonoteniserska federacija (ITTF) poklanja pažnju mladim i talentovanim sudijama širom sveta, gde postoji šansa i za mene. Tako da ću se sada usmeriti na ispunjavanje potrebnih uslova kako bih se kvalifikovao za školu međunarodnih vrhovnih sudija, koja će se održati sledeće jeseni negde u Evropi, nakon što to bude odlučeno na kongresu ITTF. – kaže Strahinja.

Foto: Strahinja Arsić, privatna arhiva

Ako ostvari ovo dostignuće, postao bi najmlađi vrhovni sudija na svetu, što je od višestrukog značaja i za srpski i svetski stoni tenis, jer je ITTF u deficitu s mladim sudijama, ali i međunarodnim vrhovnim sudijama. Ispit za međunarodne vrhovne sudije obuhvata kako pravila stonog tenisa, tako i pravila zrebanja, formiranja takmičenja, rasporeda sudija i svih ostalih aspekata jednog takmičenja, te sa sobom nosi ogromnu odgovornost, jer su vrhovne sudije odgovorne za sve ono što čini jedno takmičenje i njegovu regularnost od početka do samog kraja.

Ovo zvanje kvalifikuje sudije da vode sva stonoteniska takmičenja u kalendaru ITTF, što uključuje i najprestižnija, poput evropskog, svetskog, ali i Olimpijskih igara, koje su Arsićev san.

Foto: Strahinja Arsić, privatna arhiva

3 KOMENTARA

  1. Za primer!
    Dugo poznajem ovog mladica, mogu da kazem da je zaista svojim ponasanjem i stavom prema ljudima i okruzenju zasluzio da ga oslovljavaju sa GOSPODINE, tako mladog. Znanje stranih jezika, svestranost, otvorenost da pomogne ljudima su kod njega uvek izrazene osobine koje ga krase i izdvajaju iz gomile bahate mladezi kakvu danas imamo, nazalost. Tako veliki, a ujedno tako skroman i prizeman. Svaka cast Strale, za ponos si i porodici i svima koji te poznaju, a cast je i moja sto te znam. Ziv bio i neka te sreca prati, sine!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime