Prokuplje 1395 – Fejsbuk mesto svih Prokupčana

12
Foto: Fb stranica "Prokuplje 1395".

Ujediniti Prokupčane iz celog sveta, onima koji u Prokuplju žive pomoći, onima koji su se odselili umiriti nostalgiju – sa tim motivima je davne 2009. godine Stefan Dončić pokrenuo stranicu Grad Prokuplje Srce Srbije. Kada je stranicu zapratilo preko 10.000 ljudi, simbolično se nametnuo novi naziv “Prokuplje 1395” – godina kada se grad prvi put pominje u jednom pisanom svedočanstvu. Reč je o povelji knjeginje Milice u kojoj se grad prvi put pominje kao grad Svjatago Prokopija. Da interesovanje za stranicu ne opada pokazuje i porast broja onih koji je prate – preko 18.500 ljudi!

Foto: Fb stranica “Prokuplje 1395”.

Osam godina postojanja stanice Stefan će uskoro proslaviti jubilejom i 20.000. pratiocem. Ipak, kaže, ovaj uspeh ne bi bio moguć bez truda koji ulaže, kao ni bez poverenja Prokupčana koje godinama opravdava.

– U početku je bilo veoma teško i uvek sam se borio da objave koje šerujem privuku pratioce i zainteresuju ih da shvate da postoji, da kažem, društvena i medijska kuća koja se bavi našim gradom. Ja i dalje radim na tome da svojim objavama, informacijama o dešavanjima u gradu i fotografijama našeg lepog grada svakodnevno podelim i opravdam taj veliki broj pratilaca i lajkova stranice. Činjenica je da poverenja nema da bi i pratilaca bilo manje, a mi svake nedelje povećavamo broj pratilaca od 50 do 100 novih, bez tendencije opadanja. Hvala svima na poverenju – kaže Stefan Dončić.

Foto: Stefan Dončić, privatna arhiva.

Stefan provede u proseku sat vremena pored računara da bi odgovorio na poruke pratilaca, na njihova pitanja, kao i da pregleda fotografije i objavi ih. Godinama se upravo zahvaljujući ovoj stranici rešavaju  brojni problemi Prokupčana.

– Kao i svuda ima dosta i problema sa kojima se sugrađani bore i javljaju nam se da ih javno iznesemo kako bi došlo do nadležnih koji nas takođe prate. Najčešća pitanja tiču se nestanka vode ili struje, neasfaltiranih ulica, rupa na drumovima i slično. Mada je bilo i emotivnih zahteva, pa smo tako nekoliko puta uspeli da spojimo ljude koji se decenijama nisu sreli – kaže mladi Dončić.

Foto: Fb stranica “Prokuplje 1395”.

Ipak, najviše se ponosi što je bio jedan od organizatora mnogih humanitarnih akcija, kao i pokretač različitih inicijativa poput one da se u bid zoni ugradi video nadzor, što se i dogodilo nakon dva meseca od objavljivanja na stranici 2010. godine. Za vreme majskih poplava podigli su grad na noge da bi pomogli ugroženima.

Na stranici, koju dnevno poseti od 50.000 do 70.000 ljudi, objavljeno je preko 10.000 fotografija i preko 12.000 članaka. Posebno interesovanje i oduševljenje izazivaju dva albuma sa preko 800 fotografija Prokuplja s kraja 19. i sredine 20. veka. Činjenice govore da je ova Fejsbuk stranica, pored relevantih vesti koje svakodnevno pruža, utočište i mesto za opuštanje mnogih Prokupčana.

12 KOMENTARA

  1. Da li je 1395. godine grad osnovan ili je tada preimenovan? Ako sam dobro slusao Julku, pre 30-tak godina, ovde je bio pre Hameum. Ime Urcup je vazilo za vreme Turaka. Lokacija grada je, topografski, uvek tokom istorije bila izuzetno povoljna za lociranje vojnog garnizona, sto je verovatno i bio motiv osnivanja grada u doba Rimljana.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime