Prokuplje danas: Čovek nije na prodaju!

3
Foto: Crveni krst Prokuplje

Prokupčani su do pre samo pola sata na Trgu topličkih junaka mogli da vide trgovce ljudima i njihove žrtve – mlade ljude, žene i decu. Reč je o akciji Crvenog krsta Prokuplje kojoj su posebno doprineli mladi volonteri – obeležavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje u toku godine Crveni krst sprovodi na programu prevencije trgovine ljudima, putem vršnjačkih edukacija i informativnih radionica, u osnovnim i srednjim školama.

– Predstavili smo žrtve putem živih slika, “zamrznutih slika” scena trgovine ljudima, kojima smo na umetnički način dočarali prolaznicima problem trgovine ljudima. Šminku i kostime smo uradili sami. – rekla je Irena Antonijević ispred Crvenog krsta.

Volonteri su razgovarali sa prolaznicima i delili im letke sa jasnom porukom: “Ne dozvoli da te prevare i iskoriste – Informiši sebe i druge!”

– Posebno smo se trudili da dopremo do školske dece i da im ukažemo na značaj zaštite, pre svega na Internetu, jer nikada ne možemo biti sigurni da li je osoba koja je sa druge strane osoba za koju se izdaje. Naročito ne treba nepoznatim licima davati lične podatke poput adrese, broja telefona i statuse tipa “sam kod kuće” i slično. Deci mlađeg uzrasta smo pokušali da objasnimo da moraju biti oprezna na svom putu od škole do kuće u razgovoru sa nepoznatim licima – rekla je volonterka Crvenog krsta Ana Jerotijević.

U kojoj meri je ova moderna pošast zahvatila čovečanstvo pokazuje činjenica da su ovoj borbi u godini posvećena dva dana, jedan je današnji 18. oktobar, a drugi 30. jul – u kalendaru označen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

3 KOMENTARA

  1. Za svaku pohvalu. Imao sam prilike da vidim pre nekoliko nedelja prezentiranje ukazivanja hitne medicinske pomoći. Neka devojka je nadahnuto komentarisala uputstva, a istovremeno je na licu mesta pokazivano kako se ukazuje hitna medicinska pomoć. Interesantna ideja na prostoru u kome uvek ima prolaznika. Ne mogu da poverujem naivnosti žrtava kod trgovine ljudima. Na žalost ta naivnost postoji. Samo napred u ovakvim akcijama.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime