Prokuplje grca u dugovima

1

Opština Prokuplje u roku od samo nekoliko meseci primorana je da izmiri još jednu izvršnu presudu Privrednog suda u Nišu po kojoj je dužna da isplati 3.865.856 dinara poveriocu GPD Inženjering DOO Prokuplje koji je tužio za neplaćene račune za izvedene radove na području opštine od pre 10 godina, navode u saopštenju iz Opštine Prokuplje.

Pre samo par meseci na slična dugovanja a po pravosnažnoj presudi iz opštinske kase otišlo je preko 11 miliona dinara ZZ Centru male privrede Niš. Za kratko vreme 15 miliona dinara za tuđu neodgovornost, nemar i bahatost, nameće pitanje šta bi bilo da danas na računu nema sredstava kao što je to bila česta pojava kada su navedeni dugovi napravljeni.

Odgovornim odnosom prema budžetu aktuelno rukovodstvo je obezbedilo sredstva i za ovakva iznenadna plaćanja. Međutim treba da se zna, da je u ovom periodu, umesto toga moglo da se asfaltira još 3.750 metara kvadratnih ulica u gradu.

I ono što je još gore tu nije kraj a niko ne može ni da nasluti šta će se i kako događati kada se zna da se na današnji dan duguje 557 miliona dinara po osnovu ugovora, računa i potpisanih situacija za izvedene radove do 2009. godine. Tačnije do 27. januara 2009. godine kada je nastupila blokada Direkcije za urbanizam, izgradnju i stambene poslove opštine Prokuplje .

Pored navedenih presuda mi već plaćamo rate dugovanja JKP Vodovod, koje je nastalo do 2012.godine. Samo u stavkama krupnijih iznosa ono je u ukupnom zbiru bilo 220 miliona dinara. Tako da, samo po osnovu reprograma dugova za porez i doprinose, za dugoročni kredit, za struju kao i za doprinose Direkciji za vode, to sada naše građane iz budžeta košta 32 miliona dinara godišnje.

Svemu ovome treba dodati i preko 30 miliona dinara godišnje za otplatu rata kredita u iznosu od 195 miliona dinara koji je uzet odlukom SO Prokuplje 19.08.2010. godine. Kada se saberu plaćanja ovih starih dugovanja , sada na to ide preko 62 miliona dinara godišnje.

I pošto je to budžet svih građana Prokuplja, treba reći da se za taj novac svake godine može izgraditi iz temelja po jedno sasvim novo, moderno opremljeno obdanište za decu ili se pak može asfaltirati petnaestak gradskih ulica, ističu u loklnoj samoupravi u Prokuplju.

 

1 KOMENTAR

  1. Da sve vam je neko kriv,jedva ste asfaltirali i ovo sto ste a kamoli da nije duga moglo je da se asfaltira,definitivno najjgora opstina u celoj Srbiji,ugledajte se malo na Jagodinu i ostale,sta ste uradili aman za Prokuplje

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime