Novogodišnji intervju sa gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simonovićem

0

U novogodišnjem intervjuu za Top Novosti, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović sumirao je rezultete u prethodnoj godini i najavio značajne projekte koji će se realizovati u 2019. godini u Prokuplju.

Top Novosti: Koja su to najvažniji problemi koji su rešeni u 2018. godini na teritoriji Prokuplja i kakva je sada finansijska situacija Grada, obzirom na ranije velike dugove?

Gradonačelnik Simonović: Zahvaljujući inicijativi našeg narodnog poslanika, dr Darka Laketića, Prokuplje je dobilo status grada i 2018. godinu pamtićemo, pre svega, po tome. Prvi put u istoriji, održana je sednica Vlade Republike Srbije u našem gradu. Na tom zasedanju bilo je reči o kapitalnim projektima: izgradnji Industrijske zone, preseljenju Opšte bolnice u Dom zdravlja i auto-putu. Na sednici Vlade u Prokuplju dogovoren je prenos zemljišta površine 16,5 hektara iz državne svojine u svojinu tada Opštine, a sada Grada Prokuplja. Taj zaključak je Vlada Republike Srbije usvojila na prvom narednom zasedanju, tako da je Grad Prokuplje sada vlasnik zemljišta gde će biti izgrađena Industrijska zona. Prva faza projekta preseljenja Opšte bolnice u rekonstruisanu zgradu Doma zdravlja, energetska efikasnost, je predstavljena. Marta meseca 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Prokuplju novi pogon fabrike „Biz Link“, kada je 500 Topličana dobilo posao. U 2018. godini napravljen je i najlepši Spomen-park posvećen junacima „Gvozdenog puka“, završena je prva faza izgradnje Zelene pijace, uređeno korito reke Toplice i trajno rešen problem plavljenja naselja Mala Guba, rekonstruisan je Istorijski arhiv, Muzej i Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović Selja“, izgrađeno obdanište. Mnoge ulice su asfaltirane, trotoari, uređeni putevi, kako u gradu, tako i po selima. U planu je još mnogo toga da se uradi.

Što se tiče budžeta Grada, on je stabilizovan. Dugovi su vraćeni. Na poslednjem skupštinskom zasedanju, usvojen je budžet Grada Prokuplja i on iznosi 1.775.986.951 dinar.

Top Novosti: Primedba koja je ranijih godina postojala je da se malo ulaže u putnu infrastrukturu i da je veliki broj ulica, puteva kako u samom gradu, tako i okolini koji nisu asfaltirani ili pak sanirani. Da li je tu napravljan pomak i kakvi su planovi za narednu godinu?

Gradonačelnik Simonović: Desetak ulica u gradu je asfaltirano u 2018. godini. Uređene su i asfaltirane i četiri seoske ulice. Nasipano je oko 30 kilometara puteva. Rekonstruisani su trotoari u ulicama Ratka Pavlovića i Vasilija Đurovića Žarkog. I naselje Draganja dobiće 2019. godine trotoar.

Sa početkom građevinske sezone, 2019. godine, u planu je asfaltiranje 14 i rekonstrukcija devet ulica u gradu. Ulice su ubačene u budžet za 2019. godinu, radi se na projektno-tehničkoj dokumentaciji i čim se steknu uslovi, biće raspisana javna nabavka. Što se tiče seoskog područja, asfalte će dobiti sedam sela.

3.Pokrenuto je nekoliko kapitalnih projekata kao što je izgradnja Industrijske zone i premeštanje Bolnice. Kada se može očekivati realizacija ovih projekata i koliko će to poboljšati pre svega život građana?

Sa početkom građevinske sezone, počeće se sa realizacijom projekta preseljenja Opšte bolnice u rekonstruisanu zgradu Doma zdravlja. Vrednost prve faze projekta je oko 800 miliona dinara. To će mnogo značiti građanima, imaće zdravstvenu zaštitu na jednom mestu, brže će stizati na pregled, a samim tim će i lečenje biti brže i efikasnije.

Što se tiče Industrijske zone, u planu je da se počne sa izgradnjom 2019. godine. Tu će veliki broj ljudi biti zaposlen.

Spremni smo za izradu plana detaljne regulacije nove Industrijske zone koji će biti osnov za izradu projekta za opremanje.

Top Novosti: Da li se u Novoj godini može očekivati otvaranje nekih novih pogona, fabrika u Prokuplju s obzirom da je zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta možda najvažnije pitanje?

Gradonačelnik Simonović: Postoji više investitora koji su zainteresovani za ulaganje u Prokuplje. Trudimo se da u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Vladom Republike Srbije investitorima ponudimo bolje uslove od onih koje bi imali u drugim delovima naše zemlje. Ono što je najvažnije za nas, i na čemu svakodnevno radimo je to da postojećim privrednim subjektima u Prokuplju omogućimo što bolje uslove za rad. U narednom periodu očekujemo da Leoni i Biz Link prošire svoje kapacitete i uposle nove radnike, kao i lokalni privrednici. Zbog nove Industrijske zone i auto-puta, ali i gasovoda, Prokuplje postaje zanimljivo investitorima. Zbog svega navedenog, verujem da će narednih godina biti rešen problem nezaposlenosti ne samo u Prokuplju, nego i u čitavom Topličkom okrugu.

Top Novosti: Kakva su vaša očekivanja oko daljeg napretka Prokuplja i bolje perspektive, i da li građani mogu sa optimizmom da očekuju boljitak u novoj 2019. godini?

Gradonačelnik Simonović: Siguran sam da će 2019. godina biti bolja nego 2018. Finansijska situacija u gradskoj kasi je svake godine sve bolja i bolja. Nastavićemo sa pojačanim ulaganjem u infrastrukturu, realizovaćemo nekoliko krupnih projekata, a to je izgradnja nove, savremene, moderne Zelene pijace, energetska sanacija objekta Doma zdravlja, što je preduslov za drugu fazu projekta i konačno preseljenje Bolnice, potpuna rekonstrukcija zgrade Gimnazije, s tim da ćemo dobiti i novu bioskopsku salu. Prokuplje će u 2019. godini biti jedno veliko gradilište!

(Autori: Srbijanka Stanković i Miloš Ivanović)

Čestitka Gradonačelnika Simonovića:

Pred nama su Nova godina i Božić, pred nama su novi zadaci, izazovi i planovi da 2019. bude bolja i uspešnija od prethodne.

U godini koja je iza nas, svi zajedno smo vredno i marljivo radili, predano izvršavali sve zadatke i uradili mnogo dobrih stvari, kako bi Prokuplje bilo lepše, bolje i sigurnije mesto za život, pre svega naše dece.

Kao kruna našeg zajedničkog rada, stiglo je priznanje-Prokuplje je dobilo status grada. To je svima dalo nove mogućnosti i nadu da krenemo ka novim ciljevevima napretka naše zajednice.

Verujem da će 2019. godina biti godina optimizma, ozbiljnosti, solidarnosti, nove energije i odgovornosti . Godina u kojoj ćemo svi nastaviti da obogaćujemo i unapređujemo naš grad, i da postignemo najbolje moguće rezultate.

Svim žiteljima grada Prokuplja, našim ljudima koji žive u drugim krajevima zemlje, ali i onima koji žive granica Srbije, hoću da poželim srećnu i uspešnu Novu godinu i Božić, da nam 2019. bude bogata zdravljem i da nam donese nove šanse za napredak na ličnom, porodičnom i poslovnom planu.

Srećni vam novogodišnji i božićni praznici!

Gradonačelnik Prokuplja

Aleksandar Simonović

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime