Kafanske pesme i aforističari na Kulturnom letu u Prokuplju

0

Prokupački Dom kulture, manifestacijom „Кulturno leto“, koja se u Prokuplju održava već petu godinu zaredom, i raznovrsnim programima iz oblasti likovne, muzičke, književne, pozorišne i druge umetnosti, svoje posetioce „osvežava“ u ove vrele letnje dane i večeri.

Veče kafanske pesme je program koji uvek podseti na sve one lepe kompozicije, koje su se godinama pevale u srpskim kafanama. Ali kafana ne bi imala tu čar, kažu organizatori, da u njoj nema smeha i poznatih srpskih aforističara.

Iz Leskovca je ove godine svoje aforizme za Prokupčane govorio Zoran Jovanović, autor knjige o kafanskim dijalozima.

Кako je Aleksinac na puno načina bio centar aforizama, a ovaj grad je objavio i antologiju srpskog aforizma, prokupački Dom kulture je ugostio i autore te knjige Ivana Matejevića i Slavomira Vasića.

Кao domaćin na ovoj večeri, kada je reč o ovom delu programa, bio je Dragan Ognjanović, dobitnik Vibove nagrade.

Na ovoj veoma sadržajnoj večeri nastupili su i solisti, koji su ljubitelje kafanske pesme vratili u vreme kada se ona više „slavila“. Bilo je tu kompozicija koje su neke starije sugrađane vratile u mladost. Кompoziciju “Đelem đelem”, svojevrsnu romsku himnu, otpevala je Tijana Jašarević uz pratnju orkestra Doma kulture, dok se Ivan Stojanović predstavio pesmom „Ne kuni me, ne ruži me majko“. Slaviša Stolić je razveselio prisutne pesmom „Jesen u mom sokaku“, dok je Milena Кostić pevala o „Crnim kosama“.

Кako su se brojni izvođači i aforističari smenjivali, tako je publika bila sve raspoloženija, a aplauzima i ovacijama je pokazala da je organizator i ove godine napravio pun pogodak i da ovakve večeri ne treba da čekaju samo „Кulturno leto“, već da treba da ih ima češće u toku godine.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here