Kako je proslavljeno Badnje veče u Prokuplju

0

Svečanim nalaganjem badnjaka i lomljenjem česnice u porti crkve Sveti Prokopije, u Prokuplju je obeleženo Badnje veče, koje najavljuje najradosniji hrišćanski praznik-Božić.

Ovoj svečanosti je, pored velikog broja građana, prisustvovao i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, koji je zajedno sa svojim sugrađanima, među kojima je bilo najviše dece, proslavio dolazak najvećeg hrišćanskog praznika.

Sveštenstvo prokupačke crkve je od 16 časova služilo večernju liturgiju u prisustvu velikog broja vernika, građana Prokuplja, koji su uglavnom porodično, kako i nalaže tradicija proslavljanja, došli da prisustvuju prazničnim svečanostima.

– Okupili smo se pred našim hramom, pred česnicom i badnjakom, u ovoj divnoj večeri koju nam je Gospod Bog podario, da u duhu naše hrišćanske vere dočekamo u molitvi i sreći najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Gospoda Isusa Hrista. Čestitam svima praznik, obratio se okupljenim vernicima starešina crkve Sveti Prokopije Nikola Ilić.

Lomljenje česnice tradicionalno je obavljeno nakon paljenja badnjaka, a ove godine zlatnik od tri grama pripao je Jovani Mitov, učenici šestog razreda iz Beograda.

– Veoma sam srećna što sam u česnici pronašla zlatnik, jer je to simbol radosti, blagostanja, sreće. Došla sam sa roditeljima da u Prokuplju, odakle sam rodom, proslavimo novogodišnje i božićne praznike, kaže Jovana.

Tradicionalno, česnicu sa zlatnikom od tri grama darivala je STR „Čutura“. Težine od 39 kilograma i prečnika dva metra, česnica je sadržala 458 delova-jufki, a u izradi, koja je trajala šest sati, učestvovalo je pet pekara.

Кao i svake godine, na Badnje veče, građani su mogli da se zagreju kuvanom rakijom koju je obezbedila firma „Milan Toplica“ iz Prokuplja.

Uz vatromet i sa radošću u srcima, Prokupčani su dočekali najradosniji hrišćanski praznik-Božić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime