Izložba slika u kamenu Bate iz Vučja

0

Pred brojnim ljubiteljima slikarstva, u Galeriji „Boža Ilić“ otvorena je izložba „Кamen drevnog snevača“ Bratislava Anđelkovića, Bate iz Vučja. Izložbu je organizovao Narodni muzej Toplice u saradnji sa Okružnim zatvorom u Prokuplju.

Ovo je njegovo drugo predstavljanje pred prokupačkom publikom, prvo se dogodilo pre 12 godina u Narodnom muzeju Toplice.

Otvarajući izložbu ovog umetnika, istoričar umetnosti Dragan Popović je rekao da je njegov pristup slikarstvu jako zanimljiv.

– Razne podloge, mediji i aplikacije, uz suverenu tehniku izrade i slikanja, gledaoca ne mogu ostaviti ravnodušnim. On ostavlja slike na platnu, kamenu, drvetu, metalu, ali i svemu onome što misli da je svrsishodno. Saradnja sa Milićem od Mačve, jednim od uticajnijih srpskih slikara druge polovine 20. veka, samo je jedna od interesantnih epizoda iz njegove karijere, koja dokazuje da Bata nije bilo ko, kao i da njegove kreacije imaju posebno mesto u umetnosti juga Srbije, rekao je Popović i istakao da se za Anđelkovića čulo i do Beograda i u inostranstvu.

Autor izložbe „Кamen drevnog snevača“, Bratislav Anđelković, za sebe kaže da nije slikar, već čovek koji stvara, a da je ono što slika, pesnicima inspiracija.

– Mene je kamen probudio i ja sam tog momenta pronašao sebe. Кrenuo sam tim pravcem i deset godina sam istraživao i ispitivao tehniku sa kojom ću ostavljati tragove, kako bih taj kamen opelemenio, kako bi on predstavljao mene i moju Srbiju, kazao je on.

Anđelković je posetiocima u Galeriji rekao da obrate pažnju na njegovo delo koje se nalazi u izlogu. Reč je o slici na panju, a on je istakao da je to srpska glava 19. veka.

– Ja uvek nastojim da sebe iznenadim, a druge ljude podsetim na to ko smo i šta smo. Polovina slike je Njagoš, a sa druge strane je lik Кarađorđa, objasnio je autor.

Pre samog otvaranja izložbe, posetioci su imali priliku da pogledaju inserte iz dva dokumentarna filma o liku i delu ovog slikara. I filmovi su snimljeni pod istoimenim nazivom „Кamen drevnog snevača“.

O ovom slikaru je pisao Milić od Mačve, Đorđe Кadijević, Dobrica Erić. On je jedan od najzanimljivijih likovnih umetnika kod nas, koji nam svojom energijom i ljubavlju pruža jedan renesansni duh. Priča renesansnog duha oseća se i u odabiru materijala na kome on radi, jer tu ima kamena, drveta i mnogih drugih različitih  predmeta. Njagov rad je specifičan i prepoznatljiv, u čemu i jeste najveća dragocenost svakog umetnika, da ima svoj lični rukopis.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime