Predstavljena zbirka pripovedaka “Uzimanje želje”

0

Početkom ove godine, iz štampe je izašla četvrta knjiga  književnice Vesne Paunović Đukić “Uzimanje želje”, u izdanju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ iz Prokuplja. Ovu zbirku pripovedaka, Đukićeva je sinoć predstavila i prokupačkim ljubiteljima pisane reči. Izdanje od 300 primeraka, nagrada je književnici koju je osvojila na Drainčevim danima 2017. kada  je proglašena pesnikom godine u Topličkom okrugu.

Naziv knjige je tesno povezan sa životom autorke i željom za svojim rodnim krajem, Кosovom i Metohijom. U trideset istinitih priča, sažela je momente za pamćenje koje je posvetila svojim precima i potomcima.

U godini kada se obeležava dvadeset godina od NATO agresije i izgnanstva njene porodice i sugrađana sa Кosmeta, autor će ovom knjigom ostaviti pečat i trag u vidu svedočanstva o zemlji koja je postojala, sa vedrim i vrednim ljudima, ali i o tome kako je sve srušeno i nestalo za samo jedno ratno proleće 1999. godine.

Autorka propoveda sa ozbiljnom zrelošću, na književno savremen način, konstantno se vraćajući u prošlost, sa željom da se ne zaboravi  tradicija, poštovanje i rodoljublje.

Jedini interes i motiv njenog pisanja je ljubav, dobrota, zahvalnost i sećanje, kome ne da da izbledi ni u novom milenijumu.

Recenziju knjige napisala je profesor na katedri za srbistiku na Filozofskom fakultetu u Nišu, dr Mirjana Bojović Ćirković.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime