Snežana Milojević dobitnik nagrade „Inicijal“

0

Studija naše sugrađanke Snežane Milojević „Od premudrih čula-ogledi o staroj srpskoj književnosti“, u izdanju Međunarodnog centra za pravoslavne studije iz Niša, na Sajmu knjiga u Nišu, održanom krajem protekle godine, ovenčana je nagradom „Inicijal“. Nagrada „Incijal“ se dodeljuje onom izdanju za koje žiri proceni da svojim kvalitetom „afirmiše knjigu u užem ili širem smislu“.

Snežana Milojević živi skromno i tiho u Prokuplju, radi kao profesor i daje sve od sebe ne bi li svoje đake oslobodila neznanja i podstakla ih na razvijanje duhovne komponente ličnosti.

Ona piše priče i putopise, a njene knjige su imale svoje uspešne promocije, osim u našem gradu, i u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Кragujevcu, Pirotu, Leskovcu, Vranju i drugim gradovima širom zemlje. Svoje priče i putopise objavljuje u književnoj periodici u zemlji i inostranstvu.

Manje poznat u javnosti je njen naučni rad, njeno učestvovanje na međunarodnim projektima iz oblasti filologije. Ova profesorka lokalne zanatske škole, ima bibliografiju naučnih radova dostojnu jednog univerzitetskog profesora, a njene studije za recenzente imaju značajna imena iz oblasti kojom se bavi.

Studija „Od premudrih čula“ sadrži rezultate njenog pomnog proučavanja srednjovekovne književnosti koji su prethodno objavljeni u renomiranim časopisima i zbornicima sa naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, čime tekst ove knjige dodatno dobija na težini.

Žiri Sajma knjiga u Nišu u sastavu: Vlasta Mladenović, Aleksandar Кostadinović i Miroslav Todorović, ovu prestižnu sajamsku nagradu je dodelio knjizi Snežane Milojević „za savremeni analitički pristup tekstovima srpske književnosti srednjeg veka“.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here