Mese po bakinom receptu!

0
po bakinom receptu

PROKUPLJE: Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” pokazali su kako se mesi i ukrašava slavski kolač po bakinom receptu. Ovaj zanimljivi čas iz domaćinstva održali su u Galeriji “Boža Ilić” u okviru manifestacije “Muzeji za 10”.

Kako se mesi testo, koje vreme je potrebno da se ispeče i na kraju – kako ga ukrasiti, sve su to veštine koje učenici-pekari uče u školi. Prokupčani su mogli da se na licu mesta uvere koji je najbolji recept za pripremu pogače i slavskog kolača.

– Pored osnovne obuke i praktične nastave u našoj pekarskoj radionici, trudimo se da na časovima učenici steknu teorijska znanja o procesu pripreme hleba i drugih pekarskih proizvoda. Međutim, jedan od dodatnih ciljeva jeste i da ih upoznamo sa tradicijom. Zbog toga smo za danas pripremili izložbu pogača i slavskih kolača i održali radionicu „Naučile nas bake da ukrasimo kolač“. – rekla je profesorka Tatjana Ranđelović. 

Radionici su se priključili posetioci, a najsmeliji su bili prokupački osnovci. Oni su umešali prste u testo.

Pekari-učenici će se priključiti i velikoj neolitskoj žurki u Pločniku u subotu 18. maja. Tada će uz savete arheologa mesiti i peći hleb po “praistorijskom receptu”. Ovaj i mnogi drugi događaji odigraće se u okviru manifestacije “Muzeji za 10”. Program manifestacije možete pogledati OVDE.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime