PROKUPLJE: NA VAŠARU NIŠTA NOVO

0
na vašaru

PROKUPLJE: Prvi vašar u 2019. godini nije doneo ništa novo. Ipak od ranih jutarnjih sati veliki broj Prokupčana okupio se na vašarskom šetalištu. Ulica pored stadiona i keja Toplice je zatvorena za saobraćaj. 

Vašar, kao i uvek, otvaraju kavezi sa kućnim ljubimcima. Cvrkutanje papagaja, međutim, brzo nadjačaju pozivi prodavaca da se svrati baš na njihovu tezgu.

na vašaru

Je li jeftinije?

Prolaznici gledaju robu, pitaju za cenu i pokušavaju da se cenjkaju. Tamo gde nema dogovora čuje se: Ovo skuplje nego kod Kineza! Gde se lepo pazari: Isto ovakvo na pijac duplo skuplje!

Kao i prethodnih godina, tu su štandovi sa slatkišima, odećom i obućom, plastikom, vešom i alatom. Na vašaru se prodaje nameštaj, zavese, tašne i dečja odeća. Pronašli smo i tezgu sa knjigama!

Naravno, na vašaru su neizostavne vašarske pljeskavice. Pored simpatične parole “Pivo je bolje od žene” na ražnju se okreće prase!

Na jednom mestu se elegantne torbice prodaju dve za 500 dinara (499), a za isti novac možete pazariti i farmerice sa elastinom. Po akcijskoj ceni prodaju se saksije, donji veš i majice za odrasle i decu. Na jednoj tezgi kao dokaz da je baš kod njih najjeftinije stoji: po fabričkoj ceni!

na vašaru

Birajte, birajte! Ljudi, kome trebaju gaće?

Prodavci se dovijaju kako da prodaju robu. Tu su natpisi sa “akcijama”, nagradne vožnje na ringišpilu, ponude “samo danas” koje “ne možete propustiti”. Ipak, parole koje dovikuju prodavci sa svojih tezgi, prave su reklame! Jedna od najduhovitijih koju smo čuli jeste: “Birajte, ljudi, kome trebaju gaće?”

Pa ti sad priđi i kupi!

na vašaru

Na vašaru svega, od igle do lokomotive! Pa i baba!

Vašar u Prokuplju je tradicionalan događaj za koji interesovanje ne jenjava. Klinci koji su se nekad vrteli na ringišpilu danas su doveli svoju decu. Prokupčani svih generacija šetaju i razgledaju robu. Jedan deda je tražio od prodavca patika stolicu da odmori noge.

– Sedi, deda, sedi!
– E, hvala ti!
– Pa šta tražiš na vašar, deda? Babu? – smeje se prodavac.
– E babu! Volim da vidim, da izađem u narod! A bole me noge!
– Evo onda za tebe! Je l’ nosiš patike, deda?! – već nudi i nagovara prodavac.

Ponuda na vašaru je široka, pa će se tako za svačiju želju i džep naći nešto. A da je gužva – gužva je!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime