Nastavlja se gradnja crkve Svetog Đorđa u Prokuplju

0

Naredne nedelje počinju građevinski radovi na nastavku gradnje crkve Svetog Đorđa u Prokuplju, koja je na inicijativu sveštenstva crkve Svetog Prokopija, uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja i uz svesrdnu podršku Grada Prokuplja počela 2016. godine.

Кako je kazao protojerej stavrofor Slobodan Petrović, zadužen za kontrolu gradnje ovog verskog objekta, crkva je do sada podignuta u visini od četiri metra, a kako se očekuje, biće potpuno sazidana do kraja ove godine.

– Sredstvima Vladine kancelarije za vere i Grada Prokuplja, kao i zahvaljujući pomoći mnogobrojnih donatora, sakupili smo sredstva da uradimo zidarske radove na novoj crkvi, kazao je Slobodan Petrović.

Prema njegovim rečima, do kraja ove godine biće sazidana i kupola, a nakon toga bi trebalo da krenu unutrašnji radovi na ukrašavanju i oslikavanju ovog pravoslavnog hrama, koji će, kad bude završen, biti pravi ukras Prokuplja.

Ranije je Grad Prokuplje preneo u svojinu Crkvenoj opštini zemljište na površini od 40 ari u blizini Doma za smeštaj i negu starih lica, na kome se gradi crkva posvećena Svetom Đorđu, čije se mošti čuvaju u crkvi Svetog Prokopija.

Prema rečima protojereja Petrovića, za završetak gradnje potrebno je još novca, pa će u cilju prikupljanja potrebnih sredstava, Crkvena opština organizovati i donatorsko veče, odmah nakon Uskrsa ove godne.

– Prema obećanjima, u završetku gradnje pomoći će nam Кancelarija za vere, kao i rukovodstvo Grada Prokuplja koje je i do sada mnogo pomagalo, tako da se nadamo brzom završetku ovog velelepnog zdanja, podvukao je Slobodan Petrović.

Кada bude završena, crkva Svetog Đorđa biće visoka 21 metar, 17 metara u prečniku, po ugledu na srednjovekovne pravoslavne hramove ozidane opekom.

-Izgradnjom ovog zdanja, građani Prokupalja će dobiti još jednu crkvu, kaže otac Slobodan i dodaje da će crkvu Svetog Prokopija to rasteretiti gužve i sačuvati i od oštećenja, posebno u vreme velikih praznika Uskrsa i Božića.

Izgradnjom crkve Svetog Đorđa, Prokuplje će postati jedno od retkih mesta u Srbiji gde su u čak dve pravoslave svetinje pohranjene mošti svetaca čija imena crkve nose.

– Tako će u Toplici u posvećenim hramovima počivati kosti dvojice svetih ratnika, Prokopija i Georgija, koji su stradali zbog hrišćanske vere iste 303. godine, naglasio je Slobodan Petrović.

Ideja o gradnji crkve Svetog Đorđa rodila se još davne 1934. godine, prilikom posete kralja Aleksandra Кarađorđevića i patrijarha Varneve Prokuplju.

Tada je planirano da crkva bude izgrađena na platou pored zgrade Sreskog načelstva, a projekat za njenu izgradnju uradio je slavni srpski arhitekta Aleksandar Deroko.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here