Nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom u Prokuplju

0

– U lovištu Lovačkog udruženja „Toplica“ u Prokuplju nema pojave divljih svinja zaraženih afričkom kugom, a ovo područje spada u red umereno rizičnih područja za pojavu te bolesti, kazao je upravnik lovišta Vladimir Lazić.

Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede o načinu na koji se postupa prema populaciji divljih svinja, koje su najčešći prenosioci ove opasne i veoma zarazne bolesti, Lovačko udruženje „Toplica“ sprovodi preventivne aktivnosti.

Tako se u cilju prevencije preduzimaju sve mere, kako zaštite, tako i ranog otkrivanja eventualno zaraženih životinja.

– Lovočuvari svakodnevno vrše monitoring divljih svinja, obilaze područje na kojima su one nastanjene i u slučaju da primete nešto sumnjivo u njihovom kretanju i ponašanju, preduzimaju propisane mere, kaže Lazić.

Кako je naglasio, na pojavu bolesti kod jedinke može da ukaže njena tromost i usporeno kretanje, ali je najpouzdaniji dokaz pojava više uginulih jedinki kod kojih se analizom tkiva sa sigurnošću utvrđuje zaraženost.

– Naši lovočuvari imaju zadatak i da označe te sumnjive primerke koji se preventivno, radi kontrole izdvajaju iz krda i odstrele, ističe on.

Lazić naglašava da do sada na prokupačkom području nije uočen nijedan sumnjiv primerak, kao i da je broj odraslih jedinki divljih svinja u ovom kraju nedavno redukovan u poslednjoj lovnoj sezoni koja je trajala do 31. decembra prošle godine.

Tada je u organizovanom lovu odstreljeno 60 divljih svinja, čime je ujedno ispunjena i kvota Ministarstva poljoprivrede da se broj divljih svinja u Srbiji smanji za 70 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge, opasne bolesti životinja, na osnovu koje bi se u naredna četiri meseca populacija divljih svinja kod nas smanjila na trećinu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime