Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Prokuplju

0

Polaganjem venaca na spomenik junacima “Gvozdenog puka” kod Železničke stanice, u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomenik, položili su predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja „Gvozdeni puk“ 1912-1920, Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i Udruženja invalidskih penzionera Prokuplja.

U svom govoru, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je potpisivanjem primirja, završen jedan od najvećih sukoba u savremenoj svetskoj istoriji.

– Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu. Junaci Velikog rata, pripadnici “Gvozdenog puka”, i svi znani i neznani rodoljubi, čiji su grobovi rasuti od Drine preko Soluna, Кrfa do Bizerte dali su najbolji primer mladim generacijama šta znači ljubav i žrtva za otadžbinu i slobodu. Oni su svojim primerom pokazali kako se bori protiv ropstva i zla, ma kolika bila ratna sila koja preti, rekao je on i dodao da potomci slavnih junaka imaju obavezu i odgovornost da se podsećaju na njihove žrtve i da nikada ne zaborave kolika je bila cena naše današnje slobode.

On je naglasio da je pred nama danas veliki zadatak, da Toplicu vodimo putem mira i napretka, uspešno, baš kao što su naše slavne vojskovođe dobijale svoje ratne bitke.

– Кao potomci junaka koji se nisu plašili nijednog zavojevača, moramo putem ekonomskog razvoja da otvaramo fabrike, da uredimo škole i bolnice, da obezbedimo da nam se deca rađaju, rastu,  školuju i rade u miru. Da gradimo puteve koji će Prokuplje i Toplicu povezivati sa svetom i da pokažemo da su ovde najdublji koreni civilizacijskih vrednosti na kojima se gradi savremeno društvo, rekao je Paunović.

U kulturnom delu programa, učestvovao je hor Muzičke škole „Кornelije Stanković“ i recitatori Olga Ivić i Lazar Stamenković, učenici Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime