Osnovne i srednje škole u Prokuplju proslavile Savindan

0

U svim prokupačkim osnovnim i srednjim školama obeležena je školska slava Sveti Sava. Obeležavanju slave u Školi za obrazovanje odraslih, osim profesora, roditelja i učenika prisustvovala je i Maja Ranđelović, a u Tehničkoj školi “15. maj” Miloš Кostić, članovi Gradskog veća Prokuplja.

Čestitajući školsku slavu svim učenicima, prosvetnim radnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima, Maja Ranđelović je rekla da je Sveti Sava jedno od najznačajnijih imena srpske istorije i kulture.

– Danas, više nego ikad, treba da pratimo Savin put, da na tom putu budemo kao on, velikodušni i plemeniti. Slaveći Savindan, čuvamo sećanja na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu. Osam vekova kasnije, imamo zadatak da simbol svetosavlja i ljubav prema znanju prenesemo na učenike i da, obavljajući ovaj plemeniti posao, poštujemo vrednosti koje je utemeljio rodonačelnik srpske duhovnosti i kulture, rekla je Ranđelović i dodala da u ovim momentima treba da budemo mudri, što je od velikog značaja za našu Srbiju.

Prisustvujući sečenju slavskog kolača u Domu učenika srednjih škola u Prokuplju, jerej Nemanja Simić iz crkve Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Кondželju naglasio je da je ova ustanova ukras, ne samo Prokuplja, nego čitave Toplice.

– Sveti Sava je naša večita priča, nikad do kraja ispričana i završena. U ovom velelepnom Domu rade dobri, vredni i čestiti ljudi koji vaspitavaju i uče mlade u duhu pravoslavlja. Hvala Bogu da se mladi sve više vraćaju svojoj veri i tradiciji, što obeležavaju jedan značajan hrišćanski praznik kakav je Savindan, izjavio je Simić, koji je prisustvovao i obeležavanju školske slave u OŠ “9. oktobar”.

Čestitajući školsku slavu učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, profesorima i stručnim saradnicima, domaćin slave u Domu učenika srednjih škola, Jelena Vuković, kaže da se ovaj značajan praznik slavi u duhu pravoslavlja.

Povodom obeležavanja školske slave, u svim školama održan je i prigodan kulturno umetnički program.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here