Otkazan Sabor višnjara

1

Organizacioni odbor privredno-turističke manifestacije „Dani višnje i 14. Toplički sabor višnjara“ doneo je odluku da se ova tradicionalna manifestacija ove godine ne održi zbog solidarnosti sa proizvođačima ovog voća, koji su se zbog niske otkupne cene i problema u otkupu našli u teškom položaju.

– Niko nije očekivao da će biti ovakvih poteškoća. Rod i kvalitet višnje najbolji su u poslednjih nekoliko godina. Proizvođači su zbog toga očekivali dobru otkupnu cenu i dobar plasman, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Miroljub Paunović.

On je izjavio da se višnja na teritoriji grada Prokuplja nalazi na površini od blizu 2.000 hektara i da veliki broj domaćinstava svoju egzistenciju zasniva na proizvodnji ovog voća.

Otkupna cena ove godine, za prvu klasu, kreće se od 40 do 50 dinara, a za drugu-30 dinara po kilogramu, dok berači naplaćuju 18 do 20 dinara po kilogramu.

Na sednici se čulo i to da se nekada sa teritorije Prokuplja  godišnje otkupljivalo 2.000 do 2.500 vagona ovog voća.

Govoreći o trenutnoj situaciji na terenu, Paunović je naglasio da je višnja do sada ubrana sa malih površina.

– Ovogodišnja kampanja berbe višnje na području sela koja gravitiraju oko Džigolja i područja od Male do Velike Plane nije ni počela, rekli su predstavnici Organizacionog odbora iz Velike Plane.

1 KOMENTAR

  1. Произвођачима други одређују цену годинама док откупљивачи и берачи сами себи одреде цену. Која је то неправда и срамота- невероватно…

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime