Pekari: Iz školske klupe pravo na posao

0
pekari

PROKUPLJE: Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole jedni su od retkih i privilegovanih danas koji mogu da kažu da će ih posle maturiranja sačekati posao.

O vrednim i veštim pekarskim rukama prokupačkih učenika već se čulo, ne samo u našem gradu već i u regionu.

Već nekoliko godina unazad u školu „Radoš Jovanović-Selja“ uredno stižu zahvalnice, pehari i nagrade, tako da se još ne može sa sigurnošću kazati da li ovi srednjoškolci bolje mese peciva ili slavske kolače.

– Kada dođu na prve časove praktične nastave kao petnaestogodišnjaci svi su nestrpljivi da mese. Naravno, na početku uče osnove, rade zamese, merenje sirovina i to im je nekako uvek najdosadniji deo. Ali kako prolazi vreme i obuka, oni dobijaju šansu da svoja teorijska znanja primene na vežbama i tada, rekla bih, za njih tek počinje ono najzanimljivije – kaže profesorka Tanja Ranđelović.

Tri godine učenja za ove učenike znače kompletno osposobljavanje i spremnost za rad, tako da ne iznenađuje što i pre maturiranja dobijaju ponude za posao od lokalnih pekara.

– Kad imamo praksu mesimo i slatka i slana peciva. Od zamesa do pečenja, pa na kraju i degustacije, u našoj pekarskoj radionici svi jednako radimo. Tu možete da probate različita lisnata testa, rol-viršle, piroške, pice, ali i medenjake i vanilice. Profesori nam pomažu u svemu, a tu je i saradnica u nastavi Marija Kovačević, koja nas svako jutro sačeka u pekari. Vredno radimo, a skoro da smo svi već dobili ponudu za posao. Ostaje još da maturiramo – kaže učenik Nikola Stevanović.

Nikola je imao priliku da se kroz svoje trogodišnje školovanje više puta takmiči na različitim pekarskim festivalima i manifestacijama. Ta takmičenja značila su samo uspeh za školu.

– Nekoliko generacija pekara je baš imalo priliku da pokaže svoje umeće. Osvojili smo više zlatnih i srebrnih plaketa na republičkim takmičenjima i te uspehe nižemo već šestu godinu zaredom. Iako priznanja znače, nama je uvek bilo bitnije da učenike odvedemo u druge gradove i u drugačije opremljene škole i pekarske radionice, da obogatimo njihovo iskustvo u svakoj prilici, kaže profesorka Slađana Radonjić.

Temeljan rad, ali i kreativnost u izradi peciva čini da se ova „učenička“ peciva nimalo ne razlikuju od onih iz najboljih pekara. Jasno je da će Topličani i u narednim godinama jesti najukusnija testa i kolače.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here