Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

0

U prokupačkom Domu zdravlja, danas počinje redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

Кako su naveli, od 290.400 doza vakcine, čiji je proizvođač francuska kompanija „Sanofi Paster“, Prokuplje je dobilo 1470 doza.

Vakcinacija će se vršiti u prostorijama Doma zdravlja od 8 do 13 časova, kao i u svim terenskim ambulantama u vreme kada izabrani lekar radi u toj ambulanti.

Za korisnike Doma za smeštaj i negu starih lica, kao i za pacijente na dijalizi, takođe se doprema vakcina iz Doma zdravlja jer su to osetljive grupe koje su prioritet u vakcinaciji.

Pacijenti na kućnom lečenju se vakcinišu organizovano, preko Službe kućnog lečenja i nege.

-Vakcina protiv gripa se preporučuje starijima od 65 godina i obolelima od hroničnih bolesti, i to srčanim bolesnicima, astmatičarima, dijabetičarima, kao i onima koji imaju neko maligno oboljenje. Za navedene grupe stanovnika, vakcinacija je besplatna i potrebno je samo da se jave sa overenom zdravstvenom knjižicom, kazali su u Domu zdravlja.

Ove godine, vakcinacija protiv gripa je obaveza za zdravstvene radnike, tako da će Dom zdravlja sprovesti vakcinaciju zdravstvenih radnika na svojoj teritoriji.

-Vakcinacija je najbolja preventivna mera za zaštitu od gripa, zato apelujemo na građane da iskoriste tu mogućnost i zaštite se na vreme, istakli su iz Doma zdravlja.

Prvi put ove godine obezbeđena je i četvorovalentna, do sada najefikasnija vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

-Naši građani će ove godine imati prilike da se zaštite od gripa najsavremenijom vakcinom, istom onakvom kakvu imaju i sve razvijene zemlje u svetu, rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

-Ove godine nabavljeno je 50.000 doza vakcine više nego prethodne, jer je primećeno da je prošle godine bila izuzetno velika zainteresovanost građana za vakcinaciju, kažu u Domu zdravlja.

Inače, vakcina protiv gripa stigla je tačno onako kako je to predviđeno, a Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je uspela da na vreme nabavi vakcinu koja je od sutra dostupna svim građanima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime