Pola veka Drainčevih susreta u Prokuplju

0
drainčevi susreti prokuplje

Jubilarni, 50. po redu Drainčevi književni susreti počinju u petak 3. maja u Beogradu. Ove godine obeležava se dvostruki jubilej: pola veka manifestacije i 120 godina od rođenja pesnika Drainca.

Drainčevi književni susreti se već godinama unazad obeležavaju u maju i avgustu mesecu. Pesnici se okupljaju u mesecima kada je pisac rođen i kada je umro.

Jubilarni 50. Drainčevi susreti počinju 3. maja u Beogradu u 14h. Tada će biti položeno cveće na Drainlčev grob. Istog dana u Književnom klubu Borisav Stanković u 16.30h priređuje se muzičko-scenski program Draincu u čast. Učestvuju Vico Dardić i muzičari. Ovo je prilika da se promovišu izdanja Narodne biblioteke „Rade Drainac” Prokuplje, kao i nove knjige topličkih pisaca. U ovom programu učestvuju književni stvaraoci Ivan Ivanović, Radoslav Vojvodić, Miljurko Vukadinović, Dane Stojiljković, Dragan Ognjanović, Vesna Paunović Đukić, Zorica Prentić, Saša Milovanović, Srđan Živković, Jovica Đurić Major, Dušan Mijajlović Adski, Milivoje Krstić. Domaćin programa je Ratomir Timotijević Tim

Susreti se nastavljaju 7. maja u Prokuplju druženjem pesnika i dece. Pored Prokuplja, pesnici će posetiti i Žitorađu, Blace i Kuršumliju. U ovom programu učestvuju Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Tode Nikoletić i Vlasta Cenić.

U sredu 8. maja u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac” biće održan muzičko-scenski program, tribina i predstavljanje mladih srpskih pesnika. Tako će u 17.30h za publiku nastupiti glumac Danilo Petrović i pesnik Srđan Živković.

U 18h se održava tribina na temu “Poezija i internet”, u kojoj učestvuju dr Jelena Jovanović, Marko Despotović, Enes Halilović i Igor Varga.
U 19.30h svojim stihovima predstaviće se mladi srpski pesnici Maša Seničić, Bojan Marković, Milica Milosavljević i Danilo Lučić.

Majski deo Drainčevih susreta završava se sesijom Srpskog filozofskog društva – Populizam i kritičko mišljenje, 22. maja u 13h u sali biblioteke.

U aprilu je raspisan i konkurs za Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje svake godine autoru najbolje zbirke poezije objavljene u prethodnoj godini.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime