Predstavljen roman “Studenjak” Milunke Marković

0
roman studenjak
Foto: Vladan Milutinović Car, Dom kulture Prokuplje

PROKUPLJE: U Narodnom muzeju Toplice promovisan roman profesorke Milunke Marković “Studenjak”. Promociju organzovao Dom kulture Prokuplje.

“Studenjak” je roman o jednoj mladosti, o izrastanju gimnazijalke Srne Jovanović u akademsku građanku, ali i o njenom stasavanju iz devojke u ženu. Roman je, prema rečima autorke priručnik za mlade koji je sastavila na osnovu svog životnog i dugogodišnjeg pedagoškog iskustva.

– Roman “Studenjak” je za mene posebno važan, jer sam najpre nega počela da pišem. Prvi pravi podsticaj da napišem ovo delo bilo je čitanje romana o Studenjaku Spasoja Šejića, Kuršumličana sa Samokova. Ne znam kako, ovaj roman sam čitala u rukopisu, prekucan kao studenstsku skriptu još za svojih studentskih dana. Tada još osetila sam potrebu i želju da objavim priču o svom Studenjaku. Moj Studentski grad je iz vremena od 1974. godine do 1979. godine. – rekla je profesorka Marković.  

O romanu “Studenjak” govorili su profesori književnosti Sibin Šović i Srbijanka Stanković. Odlomke iz romana čitale su učenice prokupačke gimnazije, a divne šansone na gitari je odsvirao i otpevao autorkin prijatelj i kolega iz Studenjaka.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime