Privrednici iz Prokuplja na Sajmu u Nišu

0

Gradska opština Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša, organizovala je Sajam privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018“ pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost” n akome su učestvovali privrednici iz Prokuplja.

Na ovom Sajmu, svoje proizvode izložilo je blizu 100 preduzeća iz Prokuplja, Inđije, Кraljeva, Niša, Vlasotinca, Leskovca, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Lebana, Vranja, Trgovišta i drugih gradova i opština sa juga Srbije.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović i član Gradskog veća za lokalni ekonomski razvoj i privredu Maja Bašić prisustvovali su otvaranju Sajma i izrazili veliko zadovoljstvo štandom prokupačkih privrednika.

– I na ovom Sajmu pretežno su izloženi poljoprivredni proizvodi. Prokuplje i Toplica su poznati po proizvodnji kvalitetnog voća, povrća, meda i drugih pčelinjih proizvoda, vina, džemova, sušenog voća. Susreti privrednika su prilika da se uspostave poslovni kontakti, dobiju nova saznanja, upozna tržište, rekao je Paunović i podvukao da su proizvodi prokupačkih privrednika privukli veliku pažnju mnogobrojnih prisutnih.

Da je prokupački štand izazvao veliko interesovanje, govori i poseta predsednika GO Pantelej, Bratimira Vasiljevića, sa saradnicima koji se zahvalio privrednicima i rukovodstvu Grada Prokuplja što su uzeli učešće u manifestaciji.

Pod sloganom “Gvozdena vina Toplice”, različite vrste vina izložila je vinarija “Aranđelović”.

Pčelarska zadruga “Umac” iz Donje Trnave i Udruženje pčelara “Jastrebac”, kao i Pčelarsko gazdinstvo “Momčilović” izložili su izuzetno kvalitetne različite vrste meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Voćarsko-vinogradarska zadruga “Maksim s-komfort” iz Donje Stražave predstavila je prisutnima svoje proizvode od povrća.

Da prokupački poljoprivrednici proizvode i organsku hranu,  pokazao je Ljubinko Vasiljević iz Gornje Rečice.

Turističke potencijale Jastrepca, etno sela “Grebac” i etno sela “Кladenac kod tri bukve” u Кlisurici prikazalo je Udruženje građana “Volimo Jastrebac”.

Član Pčelarske zadruge “Umac”, Srboljub Ćurčić, izjavio je da je Zadruga formirana pre godinu dana i da je svojim radom već stekla poverenje kupaca.

– Naš osnovni zadatak je da proizvodimo različite vrste kvalitetnog meda. Zbog toga je i prisustvo na ovom Sajmu izuzetno značajno, iz razloga što je ovo prilika da se upoznamo sa novim tehnologijama rada u pčelinjacima, novim proizvodima, dizajnima i poslovnim partnerima, rekao je on.

Uz podršku republičkih institucija i Privredne komore Austrije, u okviru Sajma, koji je inače po drugi put održan u Nišu, organizovana je i stručna konferencija “Potreba privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju”.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here