Proglašeni najbolji na „Lektirići eks ju festu“ u Prokuplju

0

Ovogodišnji, Međunarodni pozorišni festival za decu i mlade “Lektirići eks ju fest“, koji je u održan u Prokuplju sedmu godinu zaredom, završen je uspešno.

Prema mišljenju organizatora, Narodne biblioteke „Rade Drainac“, ovaj put je ponuda predstava  bila najbolja otkako Festival postoji, u obe konkurencije.

Sve predstave, prema navodima žirija, odlikuje težnja za traganjem i pomeranjem granica dramskog izraza, nesebično i vatreno predavanje pedagoškom radu, izražena kolektivna i individualna scenska ekspresija, dostojan odnos prema dramskoj baštini, kao i smeli izleti u stvaranju originalnih tekstova. Vodilo se računa o svim elementima pozorišnog čina, dok je publika dala nemerljiv doprinos uspehu odigranih predstava. Nakon odgledanih 12  predstava, osam za decu i četiri za mlade, u periodu septembar- decembar 2019. godine, žiri je jednoglasno doneo sve odluke.

U kategoriji predstava za decu, na trećem mestu našla se predstava „Od čitanja se raste“ Jasminke Petrović, u režiji Slobodanke Oparnice, Dramska grupa „Petar Кočić“ iz Inđije, drugoplasirana je „Кapetan Džon Piplfoks“ Duška Radovića, u režiji Marije Milenković, OŠ „Mitropolit Mihailo“ u Sokobanji, dok je za najbolju proglašena predstava „Čarobnjak iz Oza“ Milene Depolo, u režiji Igora Ristića, ODDF „Žar ptica“ iz Surdulice.

Nagradu publike u ovoj kategoriji, dobila je predstava„Guliver u zemlji lutaka“ AP „Janićije Popović“ iz Gračanice.

U kategoriji predstava za mlade, treće mesto pripalo je predstavi „Svadba“ Zorice Davitkovske, u režiji autorke Elene Jakimovske, SOU „Đorče Petrov“ iz Кrive Palanke, drugoplasirana je „Lajanje na zvezde“ Milovana Vitezovića, u dramatizaciji i režiji Vesne Stanković, Gimnazija „Crnjanski“-BIS iz Beograda, a titulu najbolje ponela je predstava „Orkestar Titanik“ Hrista Bojčeva, u režiji Ivane Milosavljević, Кatolički školski centar „Sveti Franjo“ iz Tuzle.

Nagradu publike u kategoriji omladinskih predstava, ponela je „Zana Zamfirović“.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here