Promocija Sabranih dela Gordane Todorović u Prokuplju

0
gordana todorović
Priređivač Sabranih dela mr Milica Milenković ispred fotografije pesnikinje Gordane Todorović

PROKUPLJE: Narodna biblioteka “Rade Drainac” organizuje promociju Sabranih dela Gordane Todorović u četvrtak 25. aprila u 16h u sali biblioteke.

O životu i delima pesnikinje Gordane Todorović govoriće priređivač sabranih dela mr književnosti Milica Milenković, dr Goran Maksimović i Jovan Mladenović.

Gordana Todorović (1933 – 1979) značajna je srpska pesnikinja druge polovine XX veka. Prve pesme objavila je u beogradskom Poletu kao učenica gimnazije u Nišu, a zatim i prvu zbirku Gimnazijski trenutak 1954. godine za koju je dobila Brankovu nagradu. Potom slede knjige: Sunce, (1959 ), Srce zavičaja (1965) i Ponosno klasje (1973). Posthumno su publikovani izbori iz njene poezije: Izabrane pesme (1984), Pesme (2004) i Krilate vatre (2011). Godine 2016. objavljena je njena peta zbirka pesama Cvrkuti jutara kao psthumno izdanje. Bila je član Udruženja književnika Srbije. Živela je u Paraćinu i Nišu, a od 1953. godine u Beogradu gde je i preminula 1979. nakon duge bolesti. Iza nje je ostala bogata književna zaostavština kako u rukopisima tako i u značajnim književnim publikacijama. Sabrana dela na jednom mestu objedinjuju njen stvaralački opus i predstavljaju korak ka približavanju literarnog dela ove pesnikinje savremenim čitaocima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime