Promovisan prokupac kao brend Prokuplja

0

U organizaciji Udruženja „Volimo Jastrebac“, Agencije za konsalting “Jastrebac-epigenija“ i Grada Prokuplja, održana je privredno-turistička manifestacija „Dani prokupca“.

Na ovoj jedinstvenoj, drugoj po redu manifestaciji, okupili su se proizvođači grožđa i vina, stručnjaci iz oblasti voćarstva i vinogradarstva i mnogobrojni građani.

Govoreći o ovoj manifestaciji, Aleksandar Milanović, iz Udruženja „Volimo Jastrebac“, rekao je da je njen cilj da ukaže na značaj autohtonih sorti grožđa u Srbiji, da se, osim velikih, podrže i mali lokalni vinogradari i da se pojača svest o svim prednostima koje donosi vinski turizam.

– Autohtona sorta „prokupac“ nadaleko je poznata, ne samo u Srbiji, nego i van granica naše zemlje. Ova sorta okupila je vinogradare na jednom mestu. Tokom njenog trajanja, vlasnici vinarija upoznali su posetioce sa proizvodnjom grožđa i vina i mogućnostima proširenja zasada pod vinovom lozom, izjavio je Milanović, koji je naglasio da brend zvani „prokupac“ treba da se čuva i još više promoviše u našoj zemlji i inostranstvu.

Prezentaciju svojih proizvoda, koje su mnogobrojni posetioci degustirali, imali su „Topolički vinogradi“ iz Gojinovca, „Doja“ iz Donje Jošanice, vinarije „Aranđelović“, vlasnika Nikole Aranđelovića, „Stanković“, vlasnika Milana Stankovića i „Strahinjić“, vlasnika Bratislava Strahinjića  iz Prokuplja.

-Tokom osmogodišnje berbe, ove godine imali smo rekordnu proizvodnju grožđa. Sa površine od 50 hektara, ubrano je blizu 450.000 kilograma različitih vrsta kvalitetnog grožđa, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Marko Jakšić i dodao da očekuje proizvodnju od skoro 350.000 boca vina.

– Bez obzira na velika ulaganja i rad, ljubav prema vinogradu, grožđu, dobrom ukusu i izgledu vina, kao i druženje vinogradara ne može se objasniti, rekli su vlasnici malih vinarija.

Tokom trajanja manifestacije, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Prokuplju, Dejan Tonić, održao je predavanje na temu „Proizvodnja grožđa i vina od autohtone sorte prokupac“, a prikazan je i dokumentarni film prokupcu koji je urađen u produkciji Top Novosti i emitovan na Agro televiziji.

U kulturnom delu programa, učestvovali su poznati prokupački aforističari Milivoje Кrstić i Radivoje Sokolović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime