Prvi Srbin svetski putnik bio je Prokupčanin!

0
prvi srbin svetski putnik

PROKUPLJE: Milorad Rajčević je nesvakidašnja ličnost o kojoj nismo čitali u istorijskim udžbenicima. Ipak, njegova impozantna i po svemu zanimljiva biografija otkriva neverovatne događaje i susrete. Detinjstvo je proveo u Leskovcu, pa mnogi veruju da je rođeni Leskovčanin. Međutim, ono što malo ko zna jeste da se rodio 1890. godine, i to u Prokuplju!

Miloradovo prvo putovanje van Kraljevine Srbije bilo u je putovanje u Beč sa 15 godina. Prema nekim izvorima u Beču je učio slikarstvo, a prema nekim molerski zanat. Da ga “ne drži mesto” pokazao je brz odlazak u Salcburg, potom Minhen, Štutgart, Nirnberg, Ulm. Nakon ovih obilazaka provodi   tri meseca  u Parizu, gde radi u ateljeu slikara Žorža Vebera.

Iz Francuske nastavlja dalje za Švajcarsku gde obilazi Ženevu, Lozanu, Bern, Cirih, Bazel i Lucern. Za vreme boravka u Rijeci dolazi na ideju da ode u Ameriku. Na riječkom pristaništu upoznaje kapetana Marka Karaksića pomoću kojeg dobija mesto na prekookeanskom brodu „Ultania“ koji je išao za Njujork. U Americi je proveo nekoliko meseci, sve dok nije na maratonu povredio nogu zbog čega je morao u bolnicu. Tamo se otkrilo da Rajčević zapravo nema ni pasoš.  Tako ga ukrcavaju na prvi brod za Evropu.

Rajčeviću je to značilo samo nastavak putovanja. On odlazi kod tetke u Rumuniju. Odatle se upućuje u Carigrad, a zatim preko Aleksandrije u Jerusalim.

Ovo njegovo prvo putešestvije trajalo je četiri godine a tokom njih je naučio pet jezika. Put oko sveta je drugo veliko putovanje koje je napravio ovaj neobičan Prokupčanin.

Put oko sveta će zapravo biti Miloradov odgovor na opkladu sa braćom Savić, urednicima poznatog časopisa. Oni su mu 1910. godine ponudili dve godine tokom kojih je trebalo da obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Pored nagrade od 10.000 dinara, deo dogovora je bio i mesečni honorar od 150 dinara, koji će na svaka tri meseca moći da podigne u mestu koje sam odredi, a što mu je bilo dovoljno da preživi. Pored toga, izvor prihoda mu je bila i prodaja dopisnih karata sa sopstvenim likom. Njegova obaveza je bila da iz svakog mesta redakciji „Malog žurnala“ pošalje dopis i potvrdu mesne vlasti kao dokaz da je bio u svakom od mesta koje navodi.

Na putovanju je Rajčević doživeo brojne avanture o kojima su čitaoci “Malog žurnala” čitali s uživanjem. Putovao je peške, na biciklu, motociklu, kolima, železnicom, na slonu… Svoja putovanja opisao je i u putopisima “Iz žarke Afrike”, “Na dalekom istoku” i “Autografi znamenitih ličnosti XX veka”.

Zaplovite našim Vremeplovom i pročitajte još zanimljivih priča o Prokupčanima.

Njegov povratak obeležen poput praznika u Beogradu. Braća Savić su snimila veliki doček koji su mu priredili Beograđani. Kasnije je taj film prikazivan u bioskopu.

Zanimljiv život čoveka koji je bio svetski putnik na početku prošlog veka i obišao obe hemisfere šest puta, na izuzetan način prikazan je u kratkom filmu Srpske Naučne Televizije.

Izvor:Srpska Naučna Televizija

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime