Prokuplje spremno za slavu, na trgu Legende!

1

Grad Prokuplje, crkva Svetog Prokopija i ustanove kulture, i ove godine, tradicionalno, bogatim kulturno-zabavnim i sportskim programom obeležavaju gradsku slavu slavu Sveti Prokopije.

Tako će slavske svečanosti početi već u ponedeljak, 15. jula, u 10 sati, likovnom radionicom “Toplički motivi” na Hisaru. Istog dana, na Belom Kamenu, biće otvorena 22. likovna kolonija „Boža Ilić“, i trajaće do 21. jula.

U Galeriji „Boža Ilić“, u utorak 16. jula, u 19 sati, održaće se promocija turističkih destinacija, dok će u sredu, 17. jula, u 19.30 sati, u Domu kulture, slikari sa ovogodišnje “Ivanjdanske likovne kolonije” prikazati svoje radove. U 20 sati, u klubu Doma kulture, biće održan koncert gudačkog kvarteta „Alegro“ iz Niša.

U četvrtak, 18. jula, od 17.30 sati, u centru grada, biće održano takmičenje u spremanju riblje čorbe, a od 19 sati, u Narodnom muzeju Toplice, Duhovni razgovori na kojima će govoriti rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima protojerej Jovan Milenković.

Sport za najmlađe predviđen je u petak, 19. jula, u centru grada, a u 20 sati, u Narodnom muzeju Toplice, biće otvorena izložba “Ratni put Moravske divizije 1914-1918”.

U subotu, 20. jula, na Grebcu–Kladencu kod tri bukve, tačno u podne, biće održan “Sabor harmonikaša”.

Najvažniji događaj početka crkvenog obeležavanja gradske slave predviđen je za subotu, dočekom vladike Arsenija kod crkve  Sveti Prokopije, kada će nakon liturgije i prazničnog bdenja u 17 u 19 sati, od crkve krenuti litija.

Uoči slave, u subotu, sa početkom u 20 sati, u svečanoj sali Doma kulture, biće održana “Prokopovdanska akademija”, na kojoj će biti uručene Plaketa Svetog Prokopija i pohvalnice.

Na dan slave, u nedelju, 21. jula, u 7.30 sati, građani, sveštenstvo i predstavnici Grada Prokuplja, pred crkvom Sveti Prokopije, dočekaće vladiku niškog Arsenija, koji će u 8 sati  održati svečanu liturgiju. Istog dana, u 11 sati, u Galeriji “Boža Ilić”, biće održana i izložba radova sa istoimene kolonije, a nakon toga predviđena je tradicionalna “Ulica darivanja” u pešačkoj zoni. Na Trgu Topličkih junaka, u 18.45 sati, biće dodeljena priznanja pobednicima sportskih takmičenja, a u 19.30 počinje kulturno-umetnički program. U okviru tog programa, u 20.30 sati, građane će zabavljati “Pink Panter” bend, a u 22 sata je predviđen vatromet. Nakon toga, muzička grupa “Legende”, održaće koncert koji će trajati do kasno u noć.

Što se tiče sportskog programa, u ponedeljak, 15. jula, od 18 sati, u centru grada, biće održan šahovski turnir za mlade, a u utorak, 16. jula, od 19 sati, u centru grada, turnir u basketu “Tri na tri”. U utorak i sredu, 16. i 17. jula, od 18 sati, u centru grada, održaće se turnir u odbojci. U sredu će u 8 sati, na Keju, biti održano i takmičenje u pecanju, kao i turnir mesnih zajednica u malom fudbalu u dvorištu Osnovne škole “Nikodije Stojanović Tatko”, koji počinje u sredu, a finale je zakazano za petak. Turnir će trajati od 18 do 20 sati. U petak, 19. jula, na poluvremenu, održaće se i takmičenje u nadvlačenju konopca.

U četvrtak, 18. jula, od 17.30 sati, u centru grada, održaće se takmičenje u spremanju riblje čorbe, a u petak, 19. jula, od 18 sati, u centru grada, predviđen je sport za najmlađe, i to fudbal, odbojka i basket.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

1 KOMENTAR

  1. Garavi sokak. ZVONCE Bogdanović. LEGENDE. Pravi izbor za grad koji liči na Starački dom. Za mlade i dalje ništa. Osim ove riblje čorbe.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here