Studenti iz Prokuplja pohađali trening o ljudskim pravima

0

Institut za evropske poslove uz podršku fonda braće Rokfeler, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih država organizuje program “Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji” o značaju i tehnikama zaštite prava manjina za studente i diplomce pravnih fakulteta i mlade pravnike iz cele Srbije, u kome su se našli u studenti iz Prokuplja.

Modul u trajanju od četiri meseca se sastoji od šestodnevnog treninga, organizacije vršnjačkih edukacija, medijskih pojavljivanja i pisanja predloga praktičnih politika i počeo je održanim treningom u Jagodini od 1. jula do 6. jula 2019. godine.

Na programu je učestvovalo dvadeset studenata prava, svršenih studenata, advokatskih pripravnika, sudijskih pripravnika, advokati i ostalih zanimanja iz oblasti prava koja su usko povezana sa temom seminara. Pored pravnika, program je namenjen i pripadnicima policije.

Učesnik i učesnica ovog projekta,studenti Pravnog fakulteta u Nišu,  Nemanja Paunović i Кristina Mihajlović iz Prokuplja, jedni od učesnika ovog projeta, ističu da je poštovanje ljudskih i manjinskih prava veoma važno za celokupno družtvo i bolji život u njemu. Кoliko poštujemo tuđa prava i način života, toliko možemo da očekujemo da se poštuje i naš život od drugih zajedica i ljudi.

Program je ciljano namenjen ovim dvema velikim grupama budući da su one prve koja treba da zaštite ljudska i manjinska prava svih građana Srbije, ukoliko su ona ugrožena. Takođe, u toku pregovora Srbije sa Evropskom unijom, neke od najznačajnijih reformi dešavaće se u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i na pravdu, slobodu i bezbednost. Uz informisanije učesnike u procesu reformisanja pravosuđa i policije, reforme će biti efektnije i efikasnije.

Program obuhvata trening koji se sastoji iz predavanja, radionica, diskusije učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, pravnicma, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija o značaju zaštite prava manjina i njihovoj primeni u praksi i aktivnosti nakon treninga.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime