Prokuplje u Slobodnoj zoni

0

Prokuplje će tri dana biti u “slobodnoj filmskoj zoni”, jer se nalazi na mapi turneje beogradskog festivala “Slobodna zona” od 6. juna do 8. juna. Organizator gostovanja je već treću godinu zaredom Film klub Prokuplje.

Ovo je 11. turneja “Slobodne zone”, a Prokuplje je jedan od 40 gradova u kome ove godine gostuje.

– Veliko nam je zadovoljstvo da u grad ponovo dovedemo neka od najboljih evrposkih filmskih ostvarenja. Slobodna zona je odličan festival i za prokupačku publiku mnogo znači što smo deo ove turneje, kaže predsednik Film kluba Prokuplje Žikica Jovanović.

Publika će u ova tri dana od 19h moći da besplatno pogleda sledeća filmska ostvarenja:

Utorak, 6. jun od 19h u Domu kulture
Neruda (igr.)

Režija: Pablo Larain
Zemlja: Čile, Argentina, Španija, Francuska

Sinopsis
Godina je 1948. i Hladni rat dolazi do Čilea. U kongresu, senator Pablo Neruda (Luis Gneko) optužuje vladu za izdaju komunističke partije, zbog čega ga predsednik Gonsales Videla (Alfredo Kastro) smenjuje po hitnom postupku. Načelnik policije Oskar Pelučone (Gael Garsija Bernal) zadužen je da uhapsi pesnika. Neruda pokušava da pobegne iz zemlje sa suprugom, slikarkom Deliom de Karil (Mersedes Moran), ali primorani su da se skrivaju. Inspirisan novonastalom dramatičnom situacijom, kao begunac, Neruda piše svoju izvanrednu zbirku pesama Canto General. U međuvremenu, u Evropi se širi legenda o pesniku za kojim traga policija, a umetnici, predvođeni Pablom Pikasom, apeluju na Nerudinu slobodu. Neruda, međutim, borbu protiv Pelučonea vidi kao priliku da se promeni. Kroz priči o progonu i njegovom protivniku, Neruda spoznaje sopstvene herojske sposobnosti: šansu da istovremeno postane simbol slobode i književna legenda.

sreda, 7. jun od 19h u Domu kulture
Dok otvaram oči (igr.)

Režija: Lejla Buzid
Zemlja: Francuska, Tunis, Belgija, Ujedinjeni Arapski Emirati

Sinopsis
Tunis, leto 2010, nekoliko meseci pred Revoluciju: osamnaestogodišnja Fara je upravo završila srednju školu i porodica je već vidi kao budućeg doktora. Ali, ona ne misli tako. Fara peva u političkom rok bendu. Oseća strast za životom, opija se, otkriva ljubav i, protiv volje majke Hajet, koja zna kakve opasnosti vrebaju u Tunisu, istražuje svoj grad noću.

Cetvrtak, 8. jun od 19h u Domu kulture
Efekat vode (igr.)

Režija: Solveg Anspak
Zemlja: Francuska, Island

Sinopsis
Samir, visok i krakat radnik na dizalici, od svojih 40 i kusur godina iz Montreja, na periferiji Pariza, zaljubi se do ušiju u Agatu, žustru ojku koju je video u kafiću. Otkriva da je ona instruktor plivanja na lokalnom javnom bazenu i, u nedostatku boljeg plana, odlučuje da se prijavi kao njen učenik… iako savršeno dobro zna da pliva. Međutim, njegov plan opstaje samo tokom tri časa, jer Agata mrzi lažove. Istina isplivava. Agata je besna, da li je tu svemu kraj…

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime